Το έργο για τις πρώην αποθήκες του ΑΣΟ είναι έτοιμο να ξεκινήσει.

Η μελέτη που περιλαμβανόταν στην προκήρυξή του, περιλάμβανε τη φιλοξενία καλλιτεχνικών, θεατρικών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεις δεξιώσεων και εστίασης, αθλοπαιδεία και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό (με ΦΠΑ) 7.900.000,00 ευρώ και η σύμβαση του δήμου με τον ανάδοχο του έργου υπογράφτηκε στα τέλη Αυγούστου του 2019.

Οι πρώην αποθήκες του ΑΣΟ θα μετατραπούν σε έναν πολυχώρο που για να εξυπηρετήσει όλες αυτές τις δράσεις και τις εκδηλώσεις, αλλά και τους σκοπούς που θα δημιουργηθεί, έχει χωριστεί αρχιτεκτονικά σε τέσσερις αυτοτελείς λειτουργικές ενότητες.

Στον εκθεσιακό χώρο, στον χώρο θεατρικών εκδηλώσεων, στους χώρους ψυχαγωγίας και στον χώρο διοίκησης.

Ο εκθεσιακός χώρος

Ο εκθεσιακός χώρος θα είναι σε δύο μέρη:

Στον ανατολικό και στο βόρειο. Στο ανατολικό τμήμα του ακινήτου προβλέπονται χώροι κοινού 1.452,30 μ2 και χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων 451,70 μ2.  

Ο χώρος του κοινού θα φιλοξενεί εκθέσεις έργων τέχνης και η κεντρική χωροθέτησή του στο συγκρότημα θα τον καθιστά βασικό άξονα της κίνησης των επισκεπτών, αφού μπαίνοντας σε αυτόν οι επισκέπτες θα έχουν μία πλήρη εικόνα και των διπλανών χώρων.  

Το δεύτερο τμήμα του εκθεσιακού χώρου θα είναι στο βόρειο κομμάτι του κτιρίου. Εκεί είναι να δημιουργηθούν οι χώροι για γήπεδα και αθλοπαιδειές, μόνο που αυτό θα γίνει σε δεύτερη φάση και δεν περιλαμβάνεται στην αρχική μελέτη του έργου.

Σε πρώτη φάση, θα πραγματοποιηθούν εργασίες στατικής ενίσχυσης και αντικατάστασης της στέγης, ενώ θα γίνουν και εξωτερικές εργασίες για την ομοιογένεια του κτιριακού συγκροτήματος.

Ο χώρος των εκδηλώσεων

Ο χώρος των εκδηλώσεων προορίζεται για τη φιλοξενία μουσικών συναυλιών, αλλά και θεατρικών παραστάσεων.

Περιλαμβάνει χώρους θεατών 704,00 μ2, χώρους προσωπικού 99,30 μ2, χώρους για τους καλλιτέχνες 136,90 μ2 και χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων 9,80 μ2.

Στο χώρο αυτόν θα διαμορφωθεί ένα θέατρο 304 θέσεων που θα λειτουργεί ως πειραματική σκηνή θεατρικών εκδηλώσεων, χώρος κινηματογράφου, αλλά και αίθουσα διαλέξεων, ενώ προβλέπεται η κατασκευή φουαγιέ, καμαρινιών, καμπίνων, ήχων και φωτισμού.

Πίσω από το χώρο των παρασκηνίων θα διαμορφωθεί ο χώρος της διοίκησης που θα περιλαμβάνει τα γραφεία του διευθυντή θεάτρου, του διευθυντή σκηνής και του σκηνογράφου.

Ο χώρος ψυχαγωγίας

Το τρίτο κομμάτι, ο χώρος ψυχαγωγίας θα καταλαμβάνει 659,40 μ2 και οι χώροι εξυπηρέτησης κοινού 82,80 μ2.

Προβλέπονται ακόμα χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων 25,80 μ2 και κάποιοι εξωτερικοί χώροι. Ο χώρος της ψυχαγωγίας περιλαμβάνει τη δημιουργία βιβλιοθήκης με έμφαση στην ψηφιακή αποθήκευση και ανάγνωση των συγγραμμάτων.

Περιλαμβάνει επίσης ένα καφέ – εστιατόριο 350 τετραγωνικών το οποίο θα αναπτύσσεται και στον ανοικτό χώρο στη νότια πλευρά του κτιρίου.

Το τέταρτο κομμάτι αφορά το χώρο της διοίκησης που θα έχει εμβαδόν 214,00 μ2. Ο χώρος διοίκησης θα έχει γραφεία, αίθουσα συσκέψεων, αποθηκευτικούς χώρους και υγιεινής.

Είναι ένα έργο που με βάση το σχεδιασμό του θα δώσει ζωή στη νότια Πάτρα και θα αναβαθμίσει την περιοχή, σε πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της αναψυχής-ψυχαγωγίας.