Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής όπου συζητείται το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τακτική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»

Αυθαίρετη απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ως προς τη διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια η πολιτική προηγείται της νομικής όμως οι πολιτικές επιλογές και αποφάσεις σε ένα κράτος δικαίου καταλήγουν να αποτυπώνονται στο νόμο. Αυτό ακριβώς που δεν συμβαίνει σήμερα.

Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική επιλογή να λειτουργήσει η Βουλή με όρους που αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων που τροποποιούν το κοινό κείμενο που ορίζει τους όρους της συνεννόησης και του δημοκρατικού παιχνιδιού και οι οποίοι δεν αποτυπώθηκαν ποτέ σε αυτό το κείμενο. Άρα έχουμε να κάνουμε με μια αυθαίρετη απόφαση που τροποποιεί τον κανονισμό της Βουλής χωρίς να αλλάζει τις ειδικές του διατάξεις».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ανά πάσα στιγμή στο εξής η διάσκεψη των προέδρων με απόφαση της θα μπορεί κατά το δοκούν να αλλάζει τον κανονισμό της Βουλής. Ο χαρακτηρισμός «αντιθεσμική συμπεριφορά» είναι ο πλέον επιεικής που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».

Αυτοκρατορική πολιτική – Στον αέρα η διαδικασία
Τόνισε δε, ότι «αυτή η κίνηση με το αποφασίζομεν και διατάσσομεν της διάσκεψης των προέδρων είναι πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Αλλάζετε το νόμο με απόφαση. Αυτή είναι αυτοκρατορική πολιτική και είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία».

Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «όλη αυτή η διαδικασία είναι απολύτως στον αέρα. Δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο νόμο, κανένα έρεισμα στον κανονισμό της Βουλής, και κανένα έρεισμα στο Σύνταγμα.»

Ως προς τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στον κ. Συρίγο, αντιλέγοντα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τις χρήσεις γης ότι «ακόμη και αυτοί οι όροι καθορισμού των χρήσεων γης επιβάλλουν την ύπαρξη προηγούμενης μελέτης και γίνονται βάσει των πορισμάτων της επιστήμης».

Για το άρθρο 48 που αφορά τους δασικούς χάρτες τόνισε «ότι φαίνεται πως η ΝΔ δεν έχει επιχείρημα για να υποστηρίξει τους λόγους για τους οποίους αλλάζει τους δασικούς χάρτες με νόμο χωρίς μελέτη και χωρίς να αξιοποιεί τις διοικητικές διαδικασίες του νόμου του 2010.»