«Το καλοκαίρι πιστεύω θα έχουμε το φάρμακο για τον κορωνοϊό», δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι «είναι ασφαλές να πηγαίνουμε και να κάνουμε το μπάνιο μας».

«Ασθενείς που είναι στο νοσοκομείο θα πάρουν το φάρμακο ενδοφλέβια για 10 ημέρες και φαίνεται ότι αυτή η θεραπεία επιταχύνει την ανάρρωση του ασθενούς δηλαδή μένει στο νοσοκομείο πολύ λιγότερες μέρες αν δεν έπαιρνε το φάρμακο», είπε ο κ. Σύψας μιλώντας στον Σκάϊ. «Πιστεύω ότι θα το έχουμε σε ένα χρόνο», πρόσθεσε για το εμβόλιο.

«Ακόμα και το καλοκαίρι ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας και θα υπάρχουν κρούσματα σποραδικά», υποστήριξε σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές κι εξήγησε: «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όπου έχουμε κρούσματα π.χ. ξενοδοχεία ή δομές κλπ θα τα κλείνουμε. Τα μέτρα, όμως, θα είναι πιο στοχευμένα, γιατί θα έχουμε περισσότερα τεστ και έτσι θα μπορούμε να κάνουμε νωρίτερα διάγνωση και ιχνηλάτηση και να απομονώνουμε ένα κομμάτι που ίσως να είναι επικίνδυνο και να αφήνουμε την υπόλοιπη δομή να λειτουργεί».

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, είναι ασφαλές να πηγαίνουμε και να κάνουμε το μπάνιο μας καθώς είναι δύσκολο να κολλήσεις γιατί υπάρχει ο ήλιος, ο αέρας, οι αποστάσεις δεν θα είναι οι ίδιες.

«Υπάρχει ένα σχεδιασμένο δείγμα ατόμων που θα γίνει το τεστ έτσι ώστε να έχουμε ένα στατιστικό δείγμα για να γνωρίζουμε την έκταση του ιού στην χώρα. Στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση κρουσμάτων το καλοκαίρι, συνέχισε ο κ. Σύψας, ενώ, όσον αφορά στη χρήση μάσκας τόνισε πως «όταν παραβιάζεται ο κανόνας των 2 μέτρων τότε φοράμε μάσκα».

Τέλος, είπε ότι η Ελλάδα πλέον μπορεί να κάνει έως και 40.000 τεστ ανά εβδομάδα, επομένως θα γίνεται το τεστ οπουδήποτε, ακόμα και στο νησί.