Τα χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή είναι να μπουν μέσα στις επόμενες ημέρες στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επαγγελματιών που έχουν κάνει την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Όμως σε τοπικό επίπεδο λίγοι ήταν οι επιχειρηματίες εκείνοι που προχώρησαν στο να κάνουν την αίτηση αυτή, όχι γιατί φυσικά δεν είχαν ανάγκη από ρευστό χρήμα, αλλά κυρίως γιατί οι όροι ήταν αρκετά αυστηροί με αποτέλεσμα να τους πετάει έξω.

Αυτό υποστηρίζουν τόσο ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, Κώστας Ζαφειρόπουλος.

Οι όροι για να μπορέσει κανείς να κάνει την αίτηση για την επιστραπτέα προκαταβολή ήταν να είναι εντάξει προς τις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις τη στιγμή που αρκετοί επαγγελματίες, λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που επικρατούσε στην τοπική αγορά, δεν είχαν κατορθώσει να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους.

Παράλληλα, θα έπρεπε ένας εργοδότης να εγγυηθεί ουσιαστικά ότι δεν θα προχωρούσε για τους επόμενους μήνες σε απολύσεις, τη στιγμή που το έδαφος χάνεται κάτω από τα πόδια του.

Υπήρχε όμως και κάτι άλλο που οδήγησε αρκετούς στο να μην κάνουν την αίτηση, παρά την ανάγκη που έχουν για ρευστό χρήμα, κάτι που τους είναι απαραίτητο για να ανοίξουν και πάλι τις επιχειρήσεις τους.

Οι επαγγελματίες τόσο του εμπορίου, όσο και της εστίασης, δεν μπορούν να πάρουν ανάσα από οποιαδήποτε μορφή δανείου, όπως και αν δίνεται αυτή, ακόμα και με χαμηλό επιτόκιο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτό που θα τους έδινε μία ουσιαστική βοήθεια ήταν μια γενναία επιχορήγηση από το κράτος ως κεφάλαιο κίνησης και όχι δανεικά που κάποια στιγμή θα βρουν μπροστά τους, σε μία πορεία που έτσι και αλλιώς θα’ ναι δύσκολη.

"Δεν θέλουμε δανεικά, βοήθεια από το κράτος θέλουμε" φωνάζει η αγορά. "Τόσα χρόνια πληρώνουμε φόρους, δεν γίνεται σε μία τόσο δύσκολη στιγμή το κράτος να μην μας βοηθάει ουσιαστικά" λένε αρκετοί επαγγελματίες. 

Οι φωνές τους όμως δεν έχουν ακουστεί ούτε στις πόρτες των υπουργείων, ακόμα και για την περίπτωση των δανειακών κεφαλαίων που είναι να δώσει η πολιτεία στις επιχειρήσεις. Γιατί και αυτά δάνεια θα είναι...