Το όριο των χιλίων θανάτων εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ξεπεράστηκε χθες Παρασκευή στον Ισημερινό, όπου 163 άνθρωποι υπέκυψαν σε ένα εικοσιτετράωρο, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 1.063, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκε την 29η Φεβρουαρίου. Έκτοτε, επίσημα έχουν καταγραφεί 26.336 κρούσματα, εκ των οποίων 1.402 τις προηγούμενες 24 ώρες. 1.913 ασθενείς έχουν αποθεραπευθεί.

Ο πρώτος θάνατος που αποδόθηκε στην COVID-19 καταγράφηκε στον Ισημερινό τη 13η Μαρτίου. Επρόκειτο για μια γυναίκα πάνω από εβδομήντα ετών, που διέμενε στην Ισπανία και υπέκυψε στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), την εστία της πανδημίας του κορονοϊού, όπου επισήμως γίνεται λόγος για 427 θανάτους και 8.074 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το τρίτο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, πίσω μόνο από τη Βραζιλία και το Μεξικό.Οι πολίτες της παραμένουν σε περιορισμό από τη 17η Μαρτίου, πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα από μεθαύριο Δευτέρα, αρχής γενομένης σε περιοχές όπου ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλότερος.

Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο απηύθυνε χθες έκκληση σε εργοδότες και εργαζόμενους να διαπραγματευθούν για να αποφευχθούν απολύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Η κυβέρνηση του Μορένο προβλέπει ότι η πανδημία που πλήττει την πετρελαιοπαραγωγική χώρα ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται θεαματική μείωση της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ του Ισημερινού κατά τουλάχιστον 4% το 2020.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Xinhua