Πόσο μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία μας ένας απλός περίπατος; Όταν συνδυάζεται με το είδος της συγκέντρωσης και της συνειδητότητας που μας προσφέρει ο διαλογισμός, ο ουρανός είναι το όριο!

Υπάρχουν πολλά είδη περιπάτων διαλογισμού, ανάμεσα στους οποίους σίγουρα θα βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει. Κάποιοι είναι τόσο λεπτομερείς ώστε να πρέπει να μετράτε τα βήματά σας ή να κινείστε πάντα σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο – κυκλικό, σε ευθεία ή ακόμα και σε λαβύρινθο. Άλλες “σχολές” του, ωστόσο, απαιτούν από εσάς απλώς να διατηρείτε τη συγκέντρωσή σας στο τώρα ενώ απολαμβάνετε τη βόλτα σας, όπως αναφέρει το vita.

Πώς μας ωφελούν οι περίπατοι διαλογισμού;

Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος

Πλέον όλοι μας κάνουμε καθιστική ζωή. Ένας σύντομος περίπατος, διάρκειας μόλις δέκα λεπτών, αρκεί για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματός μας, αλλά και να μας αφυπνίσει από τη ραστώνη που προκαλεί η… παρατεταμένη επαφή με τον καναπέ μας.

Βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού

Δεν περιμένατε εμάς να σας πούμε ότι ένας περίπατος μετά το φαγητό βοηθά στη χώνεψη, έτσι δεν είναι;
Μειώνει το άγχος

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι ενήλικες που συνδύαζαν το περπάτημα με τον διαλογισμό σημείωναν μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα άγχους και στρες σε σχέση με εκείνους που απλώς περπατούσαν ή έκαναν διαλογισμό.
Ανακουφίζει από τα συμπτώματα κατάθλιψης

Τόσο η τακτική άσκηση – ακόμη και στην πιο ήπια μορφή της – όσο και ο διαλογισμός μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης, βελτιώνοντας της διάθεσή μας.

Μας βοηθά να κοιμηθούμε ποιοτικά

Έρευνα του 2019 έδειξε πως ακόμη και η ήπια άσκηση μπορεί να κάνει θαύματα για την ποιότητα του ύπνου μας. Το περπάτημα βελτιώνει την ευλυγισία μας και μειώνει τους μυϊκούς πόνους, ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα στρες. Έτσι, με καθαρό μυαλό και ανακουφισμένο σώμα, είναι πιο πιθανό να απολαύσουμε γλυκά όνειρα.
Μας κάνει πιο δημιουργικούς

Δεν θέλει πολλή φαντασία: Όταν περνάμε όλη τη μέρα μας κλεισμένοι στο σπίτι, είναι λογικό να μην είμαστε και πολύ δημιουργικοί.