Από την επόμενη εβδομάδα επανέρχονται τα νοσοκομεία σε πλήρη λειτουργία, μετά την σταδιακή άρση των μέτρων και την επιστροφή στη μερική κανονικότητα. 

Ως γνωστόν σε όλο το διάστημα της πανδημίας είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους, τόσο τα τακτικά ιατρεία, όσο και τα χειρουργεία, ενώ ειδικότερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, δεν λειτουργούσε το ΤΕΠ.

Όλα αυτά για την αποφυγή κάθε πιθανότητας διασποράς του κορωνοϊού. Ο στόχος είναι γεγονός ότι επιτεύχθηκε και με το παραπάνω, οι κλινικές για τον ιό είναι άδειες πλέον, ενώ δεν χρειάστηκε να επιστρατευθεί ούτε το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, ούτε και το πρώην Νοσημάτων Θώρακος.

Η επιστροφή στην κανονικότητα όμως ακόμα και για τα νοσοκομεία θα είναι σταδιακή. Ο αρχικός στόχος από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν και πάλι τα χειρουργεία και τα ιατρεία είναι να φτάσουν να εξυπηρετούν το 50% του μέσου όρου.

Το πλάνο αυτό είναι διαμορφωμένο έτσι για να μην υπάρξει απότομη αλλαγή στην λειτουργία των ιδρυμάτων και να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο διασποράς.

Πέρα όμως από αυτό η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα έχει να κάνει και με το υγειονομικό προσωπικό που παρά την ενίσχυση που έγινε, έχει φτάσει στα όρια του όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Σημειώνουμε ότι στην αναμονή βρίσκονται εκατοντάδες προγραμματισμένα ιατρεία και χειρουργεία που αναβλήθηκαν και είναι να διαμορφωθεί μια νέα λίστα ξεχωριστή για την κάθε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες.

Βασικό κριτήριο καταρτισμού των νέων αυτών λιστών θα είναι ο βαθμός του επείγοντος του κάθε περιστατικού. Αξίζει να υπενθυμίζουμε πάντως ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παραμένει ένα νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.