Σε "καραντίνα" παραμένουν ηθοποιοί και μουσικοί, αλλά και αρκετοί ακόμα επαγγελματίες που σχετίζονται με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ακούγοντας την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τα φεστιβάλ για την αποφυγή συναθροίσεων και συνωστισμού.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα που υπάρχουν δεν γίνονται έτσι το φετινό καλοκαίρι ούτε το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, ούτε το Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Μιλάμε έτσι για ένα έρημο και άδειο καλοκαίρι από πλευράς καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αν τελικά δεν αλλάξει κάτι και προχωρήσει η κυβέρνηση, αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού, σε μια νέα ανακοίνωση.

Όλα κριθούν μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Μάη όταν λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί. Τα σωματεία των ηθοποιών και των μουσικών στην Αθήνα, ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις μήπως και αλλάξει η απόφαση.

Πάντως, ακόμα και αν γίνει κάτι τέτοιο, η κατάσταση έτσι και αλλιώς θα είναι διαφορετική για το ερχόμενο καλοκαίρι. Λίγες παραγωγές θα μπορέσουν να κάνουν περιοδεία, τόσο για πρακτικούς λόγους (δεν έχουν καν  γίνει πρόβες), όσο και για οικονομικούς.

Για παράδειγμα, αν τελικά το υπουργείο δώσει το «πράσινο» φως για να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις, πάντα με περιοριστικούς όρους και αποστάσεις ασφαλείας, ποια παραγωγή θα έρθει στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας;

Σε ένα θέατρο που έχει χωρητικότητα γύρω στα 1.000 άτομα και με τις αποστάσεις ασφαλείας οι θέσεις αυτές θα μειωθούν στις… σκάρτες 400 με 500; «Κανένα» απαντάει ο πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Πάτρας, Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος.

«Δεν θα έρθει, όχι γιατί δεν θα βγάλει λεφτά γιατί δεν βγαίνουν τα έξοδα» συμπληρώνει ο ίδιος. «Θεατρικά και συναυλιακά για να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα θα πρέπει να ισχύσουν οι όροι που υπήρχαν πριν από την πανδημία».

Το Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος θα συμπλήρωνε φέτος 40 χρόνια από την ημέρα της ίδρυσης του. Θα ήταν μία επετειακή χρονιά για αυτό. Είχε ετοιμάσει έτσι έναν κύκλο με εννέα προγραμματισμένες εκδηλώσεις που όμως πλέον και αυτές βρίσκονται στον "αέρα".