Στο νυκτερινό Streetwork, στους δρόμους της Αθήνας, με την Κινητή Μονάδα Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων στον Δρόμο του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ», συμμετείχε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Χρίστος Λιάπης.

Κύριο μέλημα της Μονάδας Street-Work του ΚΕΘΕΑ "ΕΞΕΛΙΞΙΣ", την περίοδο αυτή, είναι η συνεχής ενημέρωση για τον COVID-19, τους τρόπους πρόληψης της μετάδοσης γενικά, αλλά και κατά τη χρήση ουσιών, σκοπός για τον οποίο, μεταξύ άλλων, διανέμεται ειδικό έντυπο.

Οι δράσεις του Streetwork αποτελούν κομβικό σημείο των πρωτοβουλιών του ΚΕΘΕΑ, δεδομένου πως, στο περιθώριο της κοινωνίας και του συστήματος υγείας, οι εξαρτημένοι που βιώνουν έντονο αποκλεισμό και βρίσκονται στον δρόμο είναι μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες στη χώρα μας – και από τις δυνητικά πιο ευπαθείς απέναντι στον COVID-19. Ο κρίσιμος κρίκος για την ενημέρωσή τους, την προστασία τους και τη σύνδεσή τους με τις δομές που μπορούν να τους υποστηρίξουν είναι το street-work, η επιτόπια προσέγγισή τους με εξορμήσεις σε όλη την πόλη.

Το street-work γεφυρώνει την απόσταση που δημιουργεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση των βλαβών που συνδέονται με τη χρήση ουσιών και για θετικές αλλαγές στη ζωή των εξαρτημένων.

Γιατί, η φροντίδα αρχίζει από τον δρόμο.

Την περίοδο, μάλιστα, της Πανδημίας μια βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι χρήστες στον δρόμο εξαιτίας του lock down είναι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τροφή. Τόσο κατά τις εξορμήσεις στις πιάτσες όσο και μέσα από τα Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ διαθέτει καθημερινά εμφιαλωμένο νερό και πρόχειρα γεύματα..

Tην περίοδο αυτήν η Μονάδα Street-Work διασυνδέει και παραπέμπει επίσης όσους το επιθυμούν στον ειδικό Ξενώνα που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Αθηναίων, με την υποστήριξη του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν και τα Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης των δύο Οργανισμών, λειτουργώντας και ως προθάλαμοι προετοιμασίας για την ένταξη στον Ξενώνα. Παρά το γεγονός ότι ο Ξενώνας έρχεται να καλύψει μια πολύ σημαντική και χρόνια ανάγκη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί άστεγοι εξαρτημένοι της Αθήνας θα παραμείνουν στον δρόμο, όπου η υποστήριξή τους πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί.

Ο Δρ. Λιάπης υπογράμμισε σχετικώς: "Ήταν για εμένα μια ξεχωριστή εμπειρία αλληλεγγύης και ταυτόχρονα μια ουσιαστική δυνατότητα συμμετοχής στην ακατάπαυστη προσπάθεια του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ "ΕΞΕΛΙΞΙΣ" για την εξασφάλιση, για όλους τους συνανθρώπους μας που έρχονται αντιμέτωποι με τον πολλαπλά τοξικό συνδυασμό της χρήσης και της αστεγίας, εν μέσω COVID-19, άμεσης πρόσβασης σε θεραπευτικές υπηρεσίες απαλλαγμένες από όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που καλλιεργούν και αναπαράγουν το κοινωνικό στίγμα και την περιθωριοποίηση. Γιατί, η μάχη κατά των ναρκωτικών, ιδιαίτερα εν μέσω των νέων συνθηκών που διαμορφώνει ο SARS-CoV-2 δεν κρίνεται και ούτε θα κριθεί στον στίβο των εντυπώσεων. Θα κριθεί στο επίπεδο των ουσιαστικών δράσεων όπως αυτές που υλοποιεί νυχθημερόν με ακατάπαυστο ζήλο και αυταπάρνηση το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ "ΕΞΕΛΙΞΙΣ". Δράσεις στην πρώτη γραμμή, για τους άστεγους χρήστες, που για αυτούς δημιουργήθηκε πρόσφατα ο Ξενώνας Μεταβατικής Φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ. Ο Ξενώνας αυτός είναι μία τομή που δεν στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων.

Είναι μία τομή που θα αφήσει μία πολύτιμη κληρονομιά στην ελληνική κοινωνία και στον αγώνα που δίνουμε όλοι ενάντια στα ναρκωτικά. Μέχρι, όμως, τη στιγμή που θα καταφέρουμε να μην υπάρχει ούτε ένας άστεγος χρήστης στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, το ΚΕΘΕΑ θα είναι εκεί, χάρη στην αυταπάρνηση του προσωπικού του, εκεί όπου η ανέστια και περιπλανώμενη χρήση αποκαλύπτει -χωρίς καμία μάσκα- το πιο απάνθρωπο και συνάμα συγκινητικό πρόσωπό της. Το ΚΕΘΕΑ θα είναι εκεί, με την απαράμιλλη αυτοπροσφορά και τον αλτρουισμό των εργαζομένων του, με εμένα, ανάμεσά τους, ως απλό στρατιώτη στη μάχη της απεξάρτησης."