Αυστηροί κανόνες θα πρέπει να τηρούνται από την ερχόμενη Δευτέρα στα ΚΤΕΟ για την αποφυγή της διασποράς και εξάπλωσης του κορωνοϊού ενώ σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, για την αποφυγή συγχρωτισμού δίνεται παράταση της ισχύς των Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου οχήματος, από τις 45 ημέρες που είχαν δοθεί, για επιπλέον 25 ημέρες.

Σε ό, τι αφορά τα μέτρα, οι ελεγκτές και το λοιπό προσωπικό θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με γάντια και μάσκες. Θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό σε εμφανές σημείο. Εντός του χώρου της Γραμματείας - Ταμείου θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή πολιτών εκτός του απαραίτητου χρόνου για την προσκόμιση των απαραίτητων για τον έλεγχο δικαιολογητικών και την παραλαβή του ΔΤΕ. Επίσης, ο τεχνικός έλεγχος θα πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού για την αποφυγή συγχρωτισμού.

Παράταση ισχύος ΔΤΕ

Επιπλέον, για την εύρυθμη λειτουργία των ΚΤΕΟ παρατείνεται κατά εβδομήντα (70) ημέρες συνολικά η διάρκεια ισχύος εκάστου ΔΤΕ κάθε κατηγορίας οχήματος, εφόσον η ημερομηνία λήξης του εμπίπτει εντός της χρονικής περιόδου από τη Δευτέρα 14-3-2020 έως και την Κυριακή 3-5-2020.

Συνεπώς, χορηγείται παράταση στα Δελτία Τεχνικού Ελέγχου εκτός από τις 45 ημέρες που είχαν δοθεί, επιπλέον 25 ημέρες.

Έτσι για παράδειγμα όχημα με ημερομηνία ισχύος του ΔΤΕ το Σάββατο 14-3-2020, μπορεί να ελεγχθεί εμπρόθεσμα χωρίς την καταβολή του πρόσθετου ειδικού τέλους έως τη Δευτέρα 25-5-2020.

"Η παράταση κρίνεται αναγκαία για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός από τους πολίτες στα ΚΤΕΟ, που ενδεχομένως να έσπευδαν προκειμένου να κατοχυρώσουν την εμπρόθεσμη προσέλευση. Κατά το διάστημα των 70 ημερών της παράτασης δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο" επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών ενώ ανάλογα με την πορεία εφαρμογής των μέτρων, ενδέχεται να υπάρξει νέα παρέμβαση.

Διευκρινίζεται ότι για όσα ΔΤΕ λήγουν από την 4-5-2020 και μεταγενέστερα, θα ισχύσει η θεσμοθετημένη συχνότητα ελέγχου.

Στις περιπτώσεις που ένα Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου είχε καταστεί εκπρόθεσμο πριν από την ημερομηνία αναστολής της λειτουργίας, στον υπολογισμό της καταβολής του ειδικού τέλους εκπροθέσμου δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα της παράτασης, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας, που ισχύει για κάθε δελτίο.

Για παράδειγμα, εάν ένα επιβατηγό όχημα με αναγραφόμενη ημερομηνία ισχύος 2-3-2020 δεν ελέγχθηκε πριν την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων (το όχημα είχε δικαίωμα για εμπρόθεσμο έλεγχο μέχρι την 9-3-2020). Αν ελεγχθεί για παράδειγμα την 14-5-2020 ήτοι 10 μέρες μετά την άρση των μέτρων) για τον υπολογισμό του εκπροθέσμου δεν θα ληφθεί υπόψη το χρονικό διάστημα που τα ΚΤΕΟ ήταν κλειστά ήτοι από 23-3-2020 έως 3-5-2020. Συνεπώς το όχημα θα θεωρείται εκπρόθεσμο για 23 μέρες.

Επίσης, χορηγούνται ανάλογες παρατάσεις για όλες τις κατηγορίες αυτοκινήτων που είχαν απαλλαγεί για διαφόρους λόγους κατά τη χρονική αυτή περίοδο (ταξινόμηση εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων χωρίς ελληνικό δελτίο τεχνικού ελέγχου, μεταβίβαση αυτοκινήτων με δελτίο τεχνικού ελέγχου που είχε λήξει κλπ) από την υποχρέωση να προσέλθουν για τεχνικό έλεγχο.