Ερευνητές από το Τμήμα Φαρμακολογίας, Παιδιατρικής και Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλης, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Καταλονίας, επιβεβαίωσαν ότι το πυρηνέλαιο όταν εισάγεται στη διατροφή, προκαλεί σημαντική μείωση της παχυσαρκίας, ύστερα από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια. Οι ευεργετικές του ιδιότητες φαίνεται να οφείλονται στα τριτερπενικά οξέα αλλά και στα οξέα ελαιολικό και Μασλινικό.

Για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας, πραγματοποιήθηκε μια συγκριτική μελέτη κατά τη διάρκεια 10 εβδομάδων σε ποντίκια με δύο τύπους δίαιτας. Μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, και μια άλλη, με την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά με πυρηνέλαιο. Στο τέλος παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του βάρους (περίπου 30%) στα ποντίκια που έλαβαν πυρηνέλαιο σε σύγκριση με την ομάδα που έκανε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι το πυρηνέλαιο, «όχι μόνο μειώνει το σωματικό βάρος σε παχύσαρκα ζώα, αλλά επίσης μειώνει το σωματικό λίπος, την ηπατική φλεγμονή, ενώ, ταυτόχρονα, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αγγειακή δυσλειτουργία που σχετίζεται με την παχυσαρκία », επισημαίνει η ερευνητής του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, Carmen Maris Claro Cala.