Το δικό τους ρόλο στην σταθερά φθίνουσα πορεία του κορωνοϊού στην περιοχή μας έχουν παίξει, πέρα από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του δημόσιου συστήματος υγείας και οι ιδιώτες ιατροί που όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας εργάζονται με πίστη στο καθήκον, στα ιατρεία τους.

Βέβαια, τα εύσημα από τους πολιτικούς και γενικότερα από την πολιτεία- μέχρι ώρας τουλάχιστον- τα έχει πάρει μόνο το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όμως και οι ιδιώτες γιατροί έχουν συμβάλει καθοριστικά στο αποτέλεσμα της μάχης που φαίνεται να κερδίζει η χώρα με τον φονικό ιό.

«Οι ιδιώτες γιατροί μέσα από τις οδηγίες που έλαβαν από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας κατάφεραν και κράτησαν τους πολίτες στα σπίτια τους, μη αφήνοντάς τους να πάνε στα νοσοκομεία για εξετάσεις, δίνοντας τις απαραίτητες ιατρικές συμβουλές γα να νοσηλεύονται κατ’ οίκον» τονίζει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου.

Η τηλε-ιατρική στο διάστημα της καραντίνας

Στο διάστημα της καραντίνας, λόγω πανδημίας ένα μεγάλο μέρος των ιδιωτών γιατρών της Πάτρας, εφάρμοσε την λεγόμενη τηλε-ιατρική, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που δέχονταν στα ιατρεία τους ασθενείς που είχαν συμπτώματα και ήταν ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού.

"Η τηλειατρική βοήθησε αρκετά το έργο μας. Όμως το γεγονός ότι υπήρχαν ιατρεία που μπήκαν σε καραντίνα αποδεικνύει ότι οι ιδιώτες γιατροί κάθε άλλο παρά ήταν έξω από τη μάχη αυτή". 

Οι ιδιώτες ιατροί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να μη φορτιστεί και να πιεστεί το δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικότερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα πάντα με την κ. Μαστοράκου. 

Οι αναφορές στα ξένα ΜΜΕ

"Ο ρόλος τους βέβαια μπορεί να μην αναδείχτηκε από τα ΜΜΕ της χώρας μας ή ακόμα και από τον ΕΟΔΥ, όμως ο ξένος τύπος και τα ξένα ΜΜΕ έχουν κάνει αρκετές αναφορές στην πολύτιμη προσφορά που είχαν οι ιδιώτες γιατροί στο να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού στη χώρα μας" τονίζει η κ. Μαστοράκου.

«Τίποτα δεν λειτούργησε με τον αυτόματο πιλότο. Η προσπάθεια ήταν συλλογική, όπως και το αποτέλεσμα, ενώ οι ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω στο ρόλο που τους ανατέθηκε, παρά την απαξίωση που συνάντησαν αυτό το διάστημα της καραντίνας από τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν».


Ικανοποίηση για την πορεία του ιού

Η κ. Μαστοράκου είναι αρκετά ικανοποιημένη πάντως από την πορεία που είχε ο ιός στην περιοχή μας. «Τα πράγματα είναι γεγονός ότι πήγαν αρκετά καλά.

Η πορεία του ιού είναι σταθερή και το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να μην πιεστεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Όμως επαναλαμβάνω η προσπάθεια ήταν συλλογική και όλοι λειτούργησαν θετικά στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Κανένας εφησυχασμός, προσοχή

Τι πρέπει να γίνει όμως από εδώ και στο εξής; «Θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί.

Η άρση των μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με βάση τα όσα υποδείξουν οι ειδικοί επιστήμονες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε.

Όπως είδαμε από τα περιστατικά που συνέβησαν σε άλλες περιοχές ανά πάσα στιγμή μέσα από ένα συμβάν μπορεί να έχουμε κάποια έκρηξη που να οδηγήσει σε διασπορά. Πρέπει να συνεχίζουμε να δρούμε συλλογικά, έτσι όπως κάναμε στο διάστημα της καραντίνας».