Οι Πηγές Αγίου Βάρβαρου είναι ένας υπέροχος κρυμμένος παράδεισος με καταρράκτες και ορμητικά κρυστάλλινα νερά, για όσους θέλουν να έρθουν κοντά στη φύση αναζητώντας ηρεμία, γαλήνη και ξεκούραση.

Αποτελούν σημείο επίσκεψης γι' αυτούς που κυνηγούν τις αποδράσεις και τις εξορμήσεις σε εξωτικές τοποθεσίες με άγνωστες απρόσμενες ομορφιές. Μπορεί τα ιαματικά λουτρά που λειτουργούσαν πριν από χρόνια να έχουν εγκαταλειφθεί, αλλά ο κρυμμένος αυτός προορισμός παραμένει εκεί για να μας θυμίσει το πόσο ξεχωριστός και προικισμένος είναι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος στο σημείο. 50 χιλιομέτρα από το Αγρίνιο μετά την Αμφιλοχία στο δρόμο για τη Βόνιτσα μεταξύ των Ακαρνανικών Όρεων και του Αμβρακικού κόλπου λίγο πριν το χωριό Τρύφος αρκούν.

Καθώς πλησιάζει κανείς προς τις πηγές του Αγίου σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει να ακολουθήσει το πρώτο πλακόστρωτο μονοπάτι που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του κεντρικού δρόμου. Εκεί υπάρχει η γαλαζοπράσινη λιμνούλα, η οποία θυμίζει πισίνα όπου μπορεί να κάτσει κάποιος να ξεκουραστεί και να κάνει το μπάνιο κάτω από τον ίσκιο των πλατανιών.

Σε δεύτερη φάση μπορεί κάποιος να ανηφορήσει προς το παλιό ξενώνα των ιαματικών Λουτρών και να ακολουθήσει ένα μονοπάτι, περίπου 2 χιλιομέτρων. Η θέα κατά τη διάρκεια της διαδρομής είναι εντυπωσιακή ανακαλύπτωντας τις ομορφιές της ακαρνανικής γής. Εκεί που τελειώνει το μονοπάτι και με λίγη προσπάθεια παραπάνω μπορεί κάποιος να προσσεγγίσει το εσωτερικό του φαραγγιού. Ένας δεύτερος καταρράκτης με μικρές λιμνούλες σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό ειδυλλιακό τοπίο…

Το μέρος αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για πεζοπορία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο.Bίντεο: Δημήτρης Σκεπετάρης