Την τεράστια ποσότητα πλαστικών μπουκαλιών από νερό που κατακλύζουν τον καταυλισμό της Μόριας προσπαθούν να συγκεντρώσουν και να ανακυκλώσουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν εκεί.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην MCAT, ομάδα ενημέρωσης για τον κορωνοϊό που έχουν συγκροτήσει οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο και τη μη κυβερνητική οργάνωση «Stand by me Lesvos». Και σύμφωνα με αυτήν, οι αιτούντες άσυλο για κάθε έξι άδεια πλαστικά μπουκάλια που φέρνουν σε φορτηγό αυτοκίνητο έξω από τον καταυλισμό, παραλαμβάνουν ένα νέο γεμάτο με νερό μπουκάλι.

Πάνω από 30.000 πλαστικά μπουκάλια τη μέρα στη Μόρια

Ήδη στο παιχνίδι «κυνήγι» των άδειων πλαστικών μπουκαλιών έχει αποδοθεί ο αριθμός των μικρών παιδιών του καταυλισμού, που υπολογίζονται σε περίπου 4.000. Ας σημειωθεί ότι υπολογίζεται σε 30.000 περίπου τη μέρα, ο αριθμός των μπουκαλιών νερού που χρησιμοποιείται στον καταυλισμό της Μόριας.

«Ελπίζουμε να λύσουμε τρία προβλήματα με την προσπάθειά μας. Να απαλλαγούμε από την τεράστια ποσότητα άδειων μπουκαλιών νερού που καταλήγουν στα σκουπίδια ή σε ρέματα και ανάμεσα στους χώρους κατοίκησής μας. Να προμηθεύσουμε περισσότερο πόσιμο νερό σε όλους. Και να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος» λέει η ομάδα MCAT.