Με αγωνία και αβεβαιότητα περιμένουν το τέλος της πανδημίας δεκάδες εμποροϋπάλληλοι της Πάτρας.

Η αγωνία έχει να κάνει με την επιστροφή στην εργασία τους μετά από δύο μήνες. Η αβεβαιότητα όμως αφορά το καθεστώς της εργασίας που θα βρουν όταν θα επιστρέψουν.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή Σάββα Τζάκη, ο κορωνοϊός είναι αρκετά πιθανό να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τους εργοδότες, καταφεύγοντας στην εκ περιτροπής εργασία στους εργαζόμενους τους, μειώνοντάς τους δηλαδή τις ώρες και τροποποιώντας τους τη σύμβαση ή αναγκάζοντάς τους να δεχθούν μείωση του μισθού τους.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και θα οδηγήσει δεκάδες μισθωτούς που δεν απολύθηκαν και δεν έχασαν την εργασία τους, στην φτωχοποίηση. «Ο βασικός κατώτατος μισθός έβγαινε στα 530 ευρώ καθαρά πριν από τον κορωνοϊό.

Με την εκ περιτροπής εργασία που πλέον δείχνει να θέλει να καθιερώσει η κυβέρνηση για την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, με πρόσχημα την ενίσχυση στις επιχειρήσεις, ένας μέσος υπάλληλος θα εργάζεται σχεδόν τις μισές ώρες, άρα θα παίρνει τα μισά λεφτά. Αν δεν είναι αυτό φτωχοποίηση τότε τι είναι;».

Η εκ περιτροπής εργασία βέβαια δεν είναι κάτι που έφερε η πανδημία. Υπήρχε και πριν σχετικός νόμος, όμως τώρα η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να στραφεί σε τέτοιου είδους τακτικές για το επόμενο εξάμηνο.

Στο "ψήσιμο" για μείωση μισθών

Το σίγουρο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τζάκη, είναι ότι αρκετοί εργοδότες από τη στιγμή που δεν μπορούν να κάνουν απολύσεις (δεν επιτρέπεται εντός των 45 ημερών μετά την αναστολή λειτουργίας), θα προσπαθήσουν να πείσουν τους υπαλλήλους τους για μείωση μισθών.

«Αυτές είναι οι πιθανές τακτικές που θα ακολουθήσουν. Καλούμε τους εργαζόμενους να μη δεχθούν την παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Θα είναι κάτι κακό και για τους ίδιους, αλλά και για όλους τους υπολοίπους».

Οι φήμες για το νέο επίδομα

Τέλος, να αναφέρουμε ότι αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που περιμένουν κάποια επίσημη κυβερνητική εντολή για το αν μετά τα 800 ευρώ λάβουν και νέο επίδομα τον Μάη. «Είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα.

Έχει ακουστεί τελευταία ότι θα δοθεί ένα επίδομα της τάξεως των 534 ευρώ. Αν δοθεί έχει καλώς. Θα αφορά όμως και τους εργαζόμενους εκείνους που τα καταστήματα τους θα ανοίξουν εντός του πρώτου δεκαήμερο του Μάη;

Αν όχι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί μέχρι τον επόμενο μήνα που είναι να πληρωθούν από τη δουλειά τους;» αναρωτιέται ο κ. Τζάκης.