H Turkish Airlines μετατρέπει τα επιβατηγά αεροσκάφη της σε cargo σε μία προσπάθεια επιβίωσής της εν μέσω κορωνοϊού. Η πανδημία έχει επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στις αερομεταφορές με την αναστολή των πτήσεων και την καθήλωση των αεροσκαφών στα αεροδρόμια.

Το γεγονός αυτός οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση ακόμα και αεροπορικές εταιρείες-παγκόσμιους κολοσσούς με τις κυβερνήσεις των κρατών τους να τους χορηγούν πακέτα-μαμούθ για να τις ενισχύσουν.

Από αυτές τις έκτακτες συνθήκες δε θα μπορούσε να μην επηρεαστεί και ο τουρκικός εθνικός αερομεταφορέας δεδομένου ότι και στα αεροδρόμια της γείτονα χώρας καταγράφεται μειωμένη κίνηση επιβατών.

Ειδικότερα, η μείωση της επιβατικής κίνησης στα τουρκικά αεροδρόμια ανήλθε σε 18,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, με το συνολικό αριθμό των επιβατών, που διακινήθηκαν το διάστημα αυτό να φτάνει τα 33,6εκατ. Σε ότι αφορά στους εγχώριους επιβάτες, η πτώση ήταν μεγαλύτερη, της τάξης του 21%.

Για τον λόγο αυτό και δεδομένου ότι οι ανάγκες για την μεταφορά ιατροφαρκακευτικού υλικού αλλά και τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα η «Turkish Airlines» έχει προχωρήσει στην μετασκευή των αεροσκαφών της για να αντιμετωπίσει την ελεύθερη πτώση του κύκλου εργασιών της. Στην κατεύθυνση αυτή διαθέτει στη θυγατρική της, «Turkish Cargo» επιβατηγά αεροσκάφη, στα οποία έχει τροποποιήσει το εσωτερικό τους ώστε να μπορούν να μεταφέρουν φορτίο εμπορευμάτων.

Πρόκειται για αεροσκάφη Boeing 777 και Airbus 330, που ενισχύσουν με 60 επιπλέον πτήσεις την εβδομάδα από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τα 155 εβδομαδιαίως δρομολόγια cargo της εταιρείας αυξάνοντας κατά 6 χιλιάδες τόνους τη μεταφορική ικανότητα της. Περίπου 361 αεροσκάφη αυτού του τύπου του στόλου της «Turkish Airlines» απογειώνονται για μεταφορές φορτίου ανάλογα με την ζήτηση και την χωρητικότητα. Σε αντίστοιχη μετατροπή 18 επιβατηγών αεροσκαφών της έχει προχωρήσει και η εταιρεία χαμηλού κόστους «SunExrpess», που αποτελεί κοινοπραξία της «Turkish Airlines» με τη «Lufthansa», με έδρα την Αττάλεια.