Ιαπωνικό περιοδικό υποστηρίζει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σε κωματώδη κατάσταση μετά τη σοβαρή επέμβαση στην καρδιά στην οποία υπεβλήθη νωρίτερα μέσα στον μήνα. Το εβδομαδιαίο περιοδικό Shukan Gendai υποστήριξε ότι ένας Κινέζος γιατρός εστάλη στη Βόρεια Κορέα ως μέλος αποστολής για να αναλάβει τον Κιμ.

Σύμφωνα με το Reuters, μία καθυστέρηση στη διάρκεια της επέμβασης άφησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, τα Μέσα της Βορείου Κορέας δεν αναφέρουν τα παραμικρά για την υγεία ή την κατάσταση του Κιμ παρά το διεθνές ενδιαφέρον και τα διεθνή ρεπορτάζ.

O Κινέζος ειδικός είπε στο γιαπωνέζικο περιοδικό ότι ο Κιμ ένιωσε έναν πόνο στο στήθος και κατέρρευσε ενώ επισκεπτόταν την εξοχή στην αρχή του μήνα. Γιατρός που συνόδευε τον Κιμ του παρείχε τις πρώτες βοήθειες και τον μετέφερε σε κοντινό νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε επέμβαση για τοποθέτηση στεντ, σύμφωνα με το "Shukan Gendai". Αρχές της εβδομάδες, το site Daily NK που έχει έδρα στη Σεούλ, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή στη Βόρεια Κορέα, ανέφερε πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναρρώνει αφού υπεβλήθη σε καρδιοαγγειακή επέμβαση στις 12 Απριλίου.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας κι ένας Κινέζος αρμόδιος των Διεθνών Σχέσεων αμφισβήτησαν αναφορές ότι ο Κιμ βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο μετά την επέμβαση, σύμφωνα με το Reuters. Οι Νοτιοκορεάτες αρμόδιοι είπαν ότι δεν έχουν εντοπίσει σημάδια ασυνήθιστης δραστηριότητας στη Βόρεια Κορέα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε τις αναφορές ότι ο Κιμ είναι άρρωστος και αξιωματούχος με επαφές στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ήταν σοβαρά άρρωστος ή είναι αδύνατο να επανεμφανιστεί δημοσίως, σύμφωνα με τη Huffington Post.