Αν υπήρξε ένα πρόσωπο που ακόμα και σήμερα δεν ξεχνούν οι οπαδοί του σοσιαλιστικού κινήματος, έχοντας κοινή αποδοχή από παλιούς και νέους (πέρα φυσικά από τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου), αυτός ήταν σίγουρα ο Γιώργος Γεννηματάς.

Μια ιστορική μορφή του κινήματος που νοσταλγούν οι παλιοί και πάνω στο παράδειγμα του βαδίζουν οι νέοι. Λένε πολλοί ότι αν ο Γιώργος Γεννηματάς ζούσε την μετά εποχή Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά και θα ήταν σήμερα ένα διαφορετικό κόμμα.

Ίσως και η σοσιαλιστική γραμμή των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ήταν διαφορετική. Έφυγε όμως νωρίς. Έφυγε σαν σήμερα, στις 25 Απριλίου του 1995. Ο Νίκος Μοίραλης έγραψε στην ανάρτησή του στο facebook για να τιμήσει την μνήμη του:

«Εγώ πιστεύω στο όραμα, πιστεύω στο όνειρο, στο σοσιαλιστικό όνειρο, ξέρω ότι δε θα γίνει επί ημερών μας, ξέρω ότι αυτό ίσως θα αγγίξει και τα παιδιά των παιδιών μας, αλλά πιστεύω σ’ αυτό. Λένε, ότι το μέλλον της ανθρωπότητας και της Ελλάδας είναι απρόσμενο.

Εγώ λέω ότι απρόσμενο είναι το μέλλον γι’ αυτούς που δεν προβλέπουν, γι’ αυτούς που δεν προσβλέπουν και τα δυο, γι’ αυτούς που δεν έχουν όνειρο. Θέλω να ‘μαι απ’ αυτούς, και είμαι απ’ αυτούς, που έχουν όνειρο, έχουν όραμα, και θέλω να γίνει πράξη…». 

Ο Γεώργιος Γεννηματάς συνέδεσε το όνομά του με την διαμόρφωση του ΕΣΥ (Εθνικού Συστήματος Υγείας), συνεχίζοντας το έργο του προκατόχου του στο Υπ. Υγείας, Π. Αυγερινού. Επί της υπουργίας του Γεννηματά κορυφώνεται ο αγώνας για την καθολίκευση του δικαιώματος δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης. Έτσι, το κράτος έγινε ο βασικός πάροχος υπηρεσιών Υγείας, ενώ αρχικά προβλεπόταν και η απορρόφηση του ιδιωτικού τομέα -κάτι που δεν συνέβη.

Εγκαθιδρύθηκαν 200 κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο και σε ημιαστικές περιοχές, οι φαρμακευτικές παροχές επεκτάθηκαν στους δικαιούχους του ΟΓΑ, ενώ δόθηκε μεγάλη έμφαση στην υλικοτεχνική εξέλιξη των νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Κάπως έτσι, η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης έπαψαν να είναι δυσπρόσιτες για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Σαν σήμερα ο Γιώργος Γεννηματάς έφυγε από την ζωή».