Κλυδωνισμούς στη γερμανική οικονομία από την πανδημία του φονικού κορωνοϊού «βλέπουν» οι οικονομολόγοι των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

«Η κρίση του κορωνοϊού επισκιάζει τα πάντα», σημειώνει η Καταρίνα Ούτερμελ του ομίλου Allianz απηχώντας και τις δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης Μέρκελ . Και προβλέπει μια μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 8,9% το τρέχον έτος στη Γερμανία.

Ο Έντσο Βέμπερ του Ινστιτούτου Αγοράς Εργασίας και Επαγγελματικής Έρευνας (IAB) στη Νυρεμβέργη βλέπει το ποσοστό αυτό στο 8,4%, ενώ η Deutsche Bank διατηρεί την πρόβλεψή της για μια ακόμη συγκριτικά μέτρια μείωση κατά 5,3% του ΑΕΠ το 2020.

Δεν αναμένεται έκρηξη του πληθωρισμού στη Γερμανία

Ανεξάρτητα από το τεράστιο κρατικό πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν πάντως, τουλάχιστον προς το παρόν, αύξηση του πληθωρισμού, αλλά αντίθετα πτώση των τιμών. Ένας σημαντικός παράγοντας που ωθεί τα πράγματα σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.

«Βραχυπρόθεσμα η κρίση του κορωνοϊού πιθανώς να λειτουργήσει αποπληθωριστικά», λέει η Ούτερμελ, η οποία αναμένει μια ανεπαίσθητη αύξηση των τιμών της τάξης του 0,2% στην ευρωζώνη τη φετινή χρονιά και 1,6% το 2021.

Αύξηση της ανεργίας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων η ανεργία στη Γερμανία, που προετοιμάζεται ήδη για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, θα αυξηθεί σημαντικά, αν και ποικίλλουν τα προβλεπόμενα μέγιστα ποσοστά της. Η οικονομολόγος της Allianz αναμένει να μείνουν άνεργοι κάπου τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι (2,967 για την ακρίβεια), ενώ ο Βέμπερ του IAB εκτιμά ότι αυτοί που θα χάσουν τις δουλειές τους θα είναι πάνω από τρία εκατομμύρια, σε αντίθεση με τον Μαρκ Σάτενμπεργκ της Deutsche Bank, που αισιοδοξεί ότι οι απωλεσθείσες θέσεις εργασίας θα κυμανθούν στα 2,7 εκατ.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης θα ανακοινώσει στα τέλη του μήνα τα στοιχεία της για την αγορά εργασίας τον Απρίλιο, τον πρώτο μήνα που η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού έπληξε πραγματικά σοβαρά την οικονομία της χώρας.