Τo μαύρο χρώμα του δεν παραπέμπει σε κάτι σχετικό με ομορφιά. Αντιθέτως, σε κάνει να διστάζεις να τον εφαρμόσεις στο δέρμα σου. Κι όμως, ο ενεργός άνθρακας, δηλαδή ο άνθρακας που έχει εμπλουτιστεί με οξυγόνο, έχει αναδειχθεί στο υπερ-συστατικό της περιποίησης. Η δουλειά του είναι να «έλκει», όπως ο μαγνήτης, τη σκόνη, τους ρύπους, το σμήγμα και κάθε είδους υπολείμματα που επικάθονται στο δέρμα, στα μαλλιά αλλά και στα δόντια.

Οι ασιατικοί λαοί αντιλήφθηκαν τη δύναμη του ενεργού άνθρακα και τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες πριν από αιώνες. Ωστόσο, στη Δύση σχετικά πρόσφατα άρχισε να γίνεται δημοφιλής στο κομμάτι της περιποίησης. «Ιδίως ο ενεργός άνθρακας από μπαμπού είναι από τα πολύ αγαπητά είδη, γιατί το μπαμπού είναι μία βιώσιμη φυτική πηγή, δηλαδή όταν το κόβεις φυτρώνει γρήγορα από τις ίδιες ρίζες» εξηγούν οι βοτανολόγοι, όπως αναφέρει το vita.

Πώς ακριβώς όμως δρα ο ενεργός άνθρακας όσον αφορά την καθημερινή μας φροντίδα; Ας δούμε παρακάτω τους πέντε πιο σημαντικούς τρόπους.

1. Κάνει το δέρμα να λάμπει από υγεία

Εκτός από τις καθαριστικές του ιδιότητες για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω, ο ενεργός άνθρακας έχει μια μοναδική ικανότητα να απορροφά το περιττό σμήγμα από τους φραγμένους πόρους, χαρίζοντας μια φυσική λάμψη υγείας. Ιδίως για το μεικτό ή λιπαρό δέρμα με διεσταλμένους πόρους ή τάση για μαύρα στίγματα, μία μάσκα με ενεργό άνθρακα είναι το must προϊόν, λένε οι ειδικοί.

Τρόπος εφαρμογής: Μετά τον βραδινό καθαρισμό, απλώστε ομοιόμορφα ένα πλούσιο στρώμα μάσκας αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και αφήστε την για 20΄, μέχρι να στεγνώσει. Στη συνέχεια ξεβγάλτε με άφθονο χλιαρό νερό.

2. Απομακρύνει τη λιπαρότητα από τις ρίζες

Αν επιθυμείτε ένα πεντακάθαρο τριχωτό και λαμπερά μαλλιά (ποιος δεν θέλει, εδώ που τα λέμε;), τότε ένα σαμπουάν με ενεργό άνθρακα θα σας ενθουσιάσει. O ρόλος του είναι να απομακρύνει τη σκόνη, το σμήγμα και τα υπολείμματα του στάιλινγκ ενώ ταυτόχρονα κάνει απολέπιση και βαθύ καθαρισμό στο δέρμα του κεφαλιού. Τα μαλλιά θα γίνουν πιο ανάλαφρα και το τριχωτό θα δυναμώσει, πράγμα που σημαίνει πιο γρήγορη ανάπτυξη και πιο δυνατή τρίχα.

3. Εξυγιαίνει σε βάθος την επιδερμίδα

Η ικανότητα του ενεργού άνθρακα να απορροφά σμήγμα ως και 100 φορές περισσότερο από το βάρος του, τον έχει χρήσει σούπερ ήρωα, όχι μόνο στη μάσκα αλλά και στο σαπούνι. Καθαρίζει σε βάθος τους πόρους, ρυθμίζει την περιττή ποσότητα σμήγματος και το δέρμα φαίνεται πιο καθαρό και πιο φωτεινό.

4. Αποτοξινώνει τον οργανισμό

Η ενεργή μορφή του χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να διώξει τις τοξίνες. Φυσικά, ένα καλλυντικό με ενεργό άνθρακα δεν είναι πανάκεια, ωστόσο ωφελεί τη μετά-το-hangover επιδερμίδα, που είναι θαμπή, αφυδατωμένη, κουρασμένη και τα μάτια πρησμένα. Μάλιστα, πολλοί το βάζουν και σε detox smoothies και ροφήματα, τα οποία επιταχύνουν την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

5. Χαρίζει πιο φωτεινό χαμόγελο

Μια μαύρη οδοντόκρεμα δεν είναι ό,τι πιο ωραίο αισθητικά, όμως το μειονέκτημα αυτό ισοσταθμίζεται με το αποτέλεσμά της, αφού κάνει τα δόντια πιο λευκά. Οι οδοντόκρεμες με ενεργό άνθρακα δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο όλο και περισσότεροι την προτιμούν. Το συστατικό-κλειδί απομακρύνει τους λεκέδες από τα δόντια με τον ίδιο τρόπο που απομακρύνει τους ρύπους από το δέρμα.