Η νησίδα Αρκούδι βρίσκεται νότια της Λευκάδας και Βόρεια της Ιθάκης και ανήκει στις Τηλεβοΐδες νήσους, όπου και θεωρείται το ομορφότερο νησί του συμπλέγματος. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό νησί και ενώ στις μέρες μας παραμένει ακατοίκητο, το παρελθόν του είναι αρκετά πολύβουο, μιας και οι ενοικιαστές του προσπάθησαν να καταστήσουν το νησί ως δεύτερο «Σκορπιό».

Μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, στο νησί υπήρχαν αρκετά δέντρα και πουλιά, ανοίχτηκαν δρόμοι και μονοπάτια και το έδαφός του ήταν αρκετά γόνιμο για την καλλιέργεια αμπελιών. Επίσης, την εποχή εκείνη χτίστηκε και η εκκλησία της Παναγίας η οποία διατηρείται μέχρι και τις μέρες μας.

Αργότερα, κατά την Ιταλική Κατοχή, δημιουργήθηκαν ασβεστοκάμινα, και φτιάχτηκαν αρκετά σπίτια, μαγαζιά αλλά και στέρνες για τις οικογένειες που ζούσαν και δούλευαν εκεί, ενώ αργότερα, η εκτροφή ζώων από τους επόμενους ενοικιαστές ήταν η βασική ασχολία των κατοίκων του, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Και μπορεί το Αρκούδι να είναι ένα άγνωστο σε πολλούς νησί του Ιονίου Πελάγους, όμως είναι ιδιαίτερα γνωστό στον ξένο τύπο από τον προηγούμενο ακόμα αιώνα…


Η Ομηρική νήσος Αστερίς - Travel Inspiration