Η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, όπως επίσης οι επιπτώσεις της πανδημίας στην τοπική οικονομία συζητήθηκαν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των μελών της Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα (ΣΕΑΔΕ) την Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου 2020.

Ο πρόεδρος της «Συμμαχίας» και Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης, αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση ων μονάδων υγείας, την προστασία ευπαθών ομάδων, αλλά και την ενίσχυση των επαγγελματιών, τόνισε ότι μπορούν να γίνουν και περαιτέρω παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αγοράς, αρκεί να κατατεθούν σύντομα τεκμηριωμένες προτάσεις.

«Ήδη, εξασφαλίσαμε προμήθειες εξοπλισμού κλινών ΜΕΘ και αναπνευστήρων που θα συμβάλουν καθοριστικά στην ετοιμότητα των νοσοκομειακών μονάδων της Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, δημιουργήσαμε την πλατφόρμα «Μένουμε Δυτική Ελλάδα» (http://menoumedytikiellada.gr/) που προάγει την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, προωθούμε ενημερωτικές καμπάνιες, αλλά και δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ είμαστε στην τελική φάση για την παραγωγή οινοπνεύματος από κρασί, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη, αλλά και διάθεσης οινοπνεύματος από ποσότητες που έχουν οι ποτοποιοί στις αποθήκες τους, ούτως ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις», επεσήμανε ο κ. Ζαΐμης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης ενημέρωσε για την επιδότηση τόκων των υφιστάμενων εξυπηρετούμενων δανείων. Η δράση αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία με τη μορφή κάλυψης των τόκων των επιχειρηματικών δανειακών υποχρεώσεών τους για περίοδο τριών μηνών: Μάρτιο – Απρίλιο - Μάιο. Δικαιούχοι της ενίσχυσης, είναι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν στη χώρα, ενώ συνολικά το ποσό, που εγκρίθηκε, θα κυμανθεί από 750 εκ έως 1,2 δις.