Άνοιξε τις πόρτες του στην Αθήνα ο Ξενώνας Μεταβατικής Φιλοξενίας προκειμένου να υποδεχθεί άστεγους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.

Τους χώρους του Ξενώνα επισκέφθηκαν το πρωί ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης.

Τη νέα δομή προσωρινής - μεταβατικής φιλοξενίας όπου θα βρουν στέγη και φροντίδα πολίτες που είναι άστεγοι και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού ή/και εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες δημιούργησαν ο Δήμος Αθηναίων με το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), ενώνοντας δυνάμεις τους με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με την αρωγή της "Αποστολής" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και με τη συνεργασία του «Δικτύου Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών», της «PRAKSIS», των «Γιατρών του Κόσμου», του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», και του Οργανισμού «STEPS».

Ο ξενώνας θα παρέχει υπηρεσίες στέγασης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, νοσηλευτικής φροντίδας, συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ένταξης, κατά προτεραιότητα σε Θεραπευτικά Προγράμματα Απεξάρτησης και διασύνδεσης με υπηρεσίες υγείας, νομικής συνδρομής, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Στο χώρο αυτό θα μπορούν να φιλοξενηθούν 70 άτομα (με δυνατότητα υποδοχής έως 140 ατόμων) και για διάστημα μέχρι 6 μήνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Αθηναίνω, οι υπηρεσίες θα παρέχονται από εξειδικευμένο προσωπικό των δύο Οργανισμών (ΟΚΑΝΑ-ΚΕΘΕΑ), σε 24ωρη βάση, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των φιλοξενούμενων και ακολουθώντας επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποδεκτές μεθόδους παροχής των υπηρεσιών αυτών. Ειδική μέριμνα θα υπάρχει και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και όλων των συναρμόδιων φορέων για την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, καθαριότητας, φωτισμού και ασφάλειας σε όλη την περιοχή που στεγάζεται ο ξενώνας.

«Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν επιδιώκουμε να προσφέρουμε ένα σπίτι που απλά θα μένουν. Θέλουμε να τους δώσουμε την προστασία, την ιατρική περίθαλψη, τη φροντίδα και τις αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής που χρειάζονται. Το καταφέρνουμε μέσα από τη στενή συνεργασία μας με επιστήμονες, φορείς και τους πλέον ειδικούς. Ευχαριστώ τους ανθρώπους του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ και όλους όσοι ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να φτάσουμε στον στόχο. Να είμαστε εδώ, στα δύσκολα» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.