«Το Κρανίδι αποκάλυψε τα κενά της κυβερνητικής πολιτικής ως προς την επάρκεια των περιφερειακών και τοπικών δομών πολιτικής προστασίας να αναταποκριθούν στις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του προειδοποιώντας πως οι εστίες υπερμετάδοσης «μπορούν να ακυρώσουν την προσπάθεια όλων και μας γυρίσουν πολλά βήματα πίσω».

Σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας του ΚΙΝΑΛ σημειώνει ειδικότερα πως «όταν πριν από μερικούς μήνες η Κυβέρνηση ψήφιζε μόνη της το νέο νόμο για την Πολιτική Προστασία, είχαμε προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους ότι καμία πολιτική αντιμετώπισης κινδύνων που δεν στηρίζεται σε ρωμαλέες περιφερειακές και τοπικές δυνάμεις δεν επρόκειτο να τελεσφορήσει».

«Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Διόρισε τους δικούς της κομισάριους στις Περιφέρειες και τους Δήμους και συνέχισε να διοικεί από την οδό Μητροπόλεως με μόνη διαφορά την αναβάθμιση του γ.γ. σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας», συνεχίζει η ανακοίνωση του κόμματος.

Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει πως «δεν αρκεί ο μπιζιμποντισμός του κ. Χαρδαλιά ούτε η καλοπροαίρετη διάθεση του κ. Τσιόδρα ούτε, βεβαίως, η αυταρέσκεια του κ. Μητσοτάκη για να ξεπεραστεί το πρόβλημα» και καλεί την κυβέρνηση να δώσει «καθαρές απαντήσεις» στα εξής ερωτήματα:

«Α) Τι ακριβώς προβλέπουν τα περιφερειακά σχέδια πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των εστιών υπερμετάδοσης του ιού;

Β) Ποιες είναι οι πρόνοιες και ποιο το σχέδιο της κυβέρνηση για την ελλιπή στελέχωση και την ακόμη ελλιπέστερη επιχειρησιακή ικανότητα των περιφερειακών δομών πολιτικής προστασίας;

Γ) Ειδικότερα, όσον αφορά την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ Μυτιλήνης, Σάμου και Χίου ποια είναι συμβολή των περιφερειακών δομών της Πολιτικής Προστασίας;».