Είναι από το Φεβρουάριο στην Πάτρα, έχοντας επιλέξει την Αχαϊκή πρωτεύουσα για να κάνει την προετοιμασία της λόγω του προπονητή της, Ιωάννη Δάγκογλου.

Από τότε όμως που ήρθε ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω. Ακυρώθηκαν για το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, άλλαξαν έτσι όλα τα πλάνα της, ενώ η ίδια μαζί με τον προπονητή της αναγκάστηκε να προσαρμόσει την προπόνηση της στα νέα δεδομένα, με βάση τους περιορισμούς της καραντίνας και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Επέλεξε, ωστόσο, να παραμείνει αυτό το διάστημα στην Πάτρα και να μην επιστρέψει στο σπίτι της στο Λος Άντζελες. Μιλάμε ασφαλώς για την Αλεξία Παππά, μια αθλήτρια παγκοσμίου βεληνεκούς στις μεγάλες αποστάσεις και ένα από τα "βαριά" χαρτιά της χώρας στον κλασικό αθλητισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η Αλεξία Παππά είναι ότι καλύτερο διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στους μαραθώνιους. Κατέχει το εθνικό ρεκόρ στα 10 χιλιόμετρα στο στίβο (31.36.16) και πλησίασε πρόσφατα την καλύτερη πανελλήνια επίδοση στο μαραθώνιο με χρόνο 2.34.26 στο Χιούστον.

Πρόκειται για ένα θετικό άτομο, μια προσωπικότητα που σε κερδίζει με το χαμόγελο της, μια γυναίκα που έχει αφιερωθεί στον στίβο και της αρέσει να δουλεύει συνεχώς και να βελτιώνεται.

Μιλάει αποκλειστικά στο patrasevents.gr για τις μέρες καραντίνας, για την Πάτρα, για τα σχέδια της, για τον προπονητή της και φυσικά για το σπίτι της στο Λος Άντζελες. 


P.E. Πες μου την πρώτη σου σκέψη γύρω από την κατάσταση της πανδημίας που ζούμε;

Α.Π. Είμαι ευγνώμων που είμαι υγιής και ασφαλής, ενώ είμαι ευτυχής που η Ελλάδα και η Πάτρα κάνουν καλή δουλειά στη διαχείριση της κατάστασης. Σε αθλητικό επίπεδο, προσπαθώ να δω αυτή την περίοδο που ζούμε σαν μία ευκαιρία για να εξελιχθώ και να αναπτυχθώ, παρά να μείνω στο ίδιο επίπεδο.

P.E. Πώς είναι η μέρα σου στην Πάτρα; Έχεις κάνει φίλους εδώ;

Α.Π. Προπονούμαι κάθε μέρα, με ασφάλεια βασισμένη στους κανόνες και στα μέτρα που υπάρχουν. Οι καλοί μου φίλοι είναι αυτοί που προπονούνται μαζί μου σε αυτό το διάστημα της καραντίνας όπου είμαι μαζί τους.

P.E. Σου αρέσει η πόλη μας; Έχεις δει κάποια μέρη που ξεχωρίζεις στην περιοχή μας;

Α.Π. Η Πάτρα είναι πραγματικά τόσο όμορφη. Μου αρέσει που ζω στην ιστορική περιοχή της πόλης και όταν ο σύζυγος μου θα μπορέσει να έρθει, είμαι από τώρα ενθουσιασμένη που θα τον πάω στο Κάστρο της Πάτρας.


P.E. Τι πιστεύεις για τη ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων; Ήταν μια σωστή απόφαση;

Α.Π. Πιστεύω ότι οι αγώνες αυτοί είναι μία γιορτή για όλα τα σπορ και κάθε αθλητής θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προπονηθεί κατάλληλα και με ασφάλεια πριν από την διοργάνωση. Από τη στιγμή που σε ορισμένα σπορ οι αθλητές δεν μπορούν να προπονηθούν κατά το διάστημα της καραντίνας, η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν σίγουρα μία σωστή απόφαση.

P.E. Πες μου λίγα λόγια για τον προπονητή σου Γιάννη Δάγκογλου. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να τον επιλέξεις;

Α.Π. Ο μέντορας και δάσκαλος μου με γνώρισε με τον Γιάννη Δάγκογλου. Είναι ένας πολύ έμπειρος προπονητής στις μεγάλες αποστάσεις και είμαι ευγνώμων που έχω την ευκαιρία να μαθαίνω τόσο πολλά από αυτόν. Δίνει προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια και με βοηθάει στο να γίνω μία δρομέας παγκόσμιου επιπέδου.

P.E. Έχεις προβλήματα τώρα στην προπόνηση σου με τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό;

ΑΠ. Μαζί με τον προπονητή μου έχουμε προσαρμόσει την προπόνηση στους πρόσφατους κανονισμούς και κάνουμε ακόμα πολύ καλή δουλειά.


P.E. Έχεις δει το Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας. Ποια είναι η άποψη σου για αυτό;

Α.Π. Είχα την τιμή να τρέξω και να κερδίσω στο εθνικό πρωτάθλημα εδώ το 2016. Ανυπομονώ να προπονηθώ και πάλι εκεί όταν το Στάδιο ξανανοίξει. Είναι ένα μέρος που σε εμπνέει για να τρέξεις.

P.E. Ποιος είναι ο επόμενος σου στόχος όταν η πανδημία τελειώσει;

Α.Π. Έχουμε έναν αριθμό σχεδίων, όμως όλα θα εξαρτηθούν από το πότε οι χώρες στον κόσμο θα είναι σε θέση να αφήσουν τις καραντίνες και τα μέτρα απαγόρευσης που έχουν θέσει.

P.E. Πόσο διάστημα είσαι μακριά από το σπίτι σου; Σου λείπει;

Α.Π. Είμαι στην Πάτρα από το τέλος Φεβρουαρίου. Επικοινωνώ με το σύζυγό μου κάθε μέρα και οι δύο καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ασφαλείς στο να μείνουμε εκεί που είμαστε τώρα.


P.E. Τι σου αρέσει στην Αμερική που δεν έχει βρει στην Ελλάδα;

Α.Π. Ο σύζυγος μου Ιερεμίας είναι στο Λος Άντζελες μαζί με το μπουλντόγκ μου, το Bernini. Νομίζω ότι το κάθε μέρος έχει τις μοναδικές του γοητείες.

P.E. Είσαι στην κορυφή των σπορ. Πόσο δύσκολο είναι να μείνεις εκεί;

Α.Π. Το να είσαι ανταγωνιστικός στην κορυφή απαιτεί να αφιερωθείς ολοκληρωτικά πάνω σε αυτό που κάνεις. Όλη σου η ζωή πρέπει να ισορροπεί γύρω από το τρέξιμο.

P.E. Θες να μου πεις ένα από τα όνειρα που έχεις για την καριέρα σου;

Α.Π. Το όνειρο μου είναι να σπάσω το πανελλήνιο ρεκόρ στον μαραθώνιο.