Μεγάλη αύξηση έχει σημειώσει εν μέσω πανδημίας ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγει στα αντικαταθλιπτικά και στην φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση του άγχους.

Σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε η εταιρεία Express Scripts, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, η χρήση φαρμάκων κατά του άγχους αυξήθηκε κατά 34,1%.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι βενζοδιαζεπίνες, η ψυχοδραστική κατηγορία συνταγογραφούμενων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα για τη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας κορυφώθηκε στις 15 Μαρτίου, με αύξηση σχεδόν 18%.

Εκτός από τον υποχρεωτικό εγκλεισμό, το άγχος των οικονομικών, αλλά και η εφιαλτική προοπτική της ανεργίας έχει παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την αύξηση. Η έκθεση βασίστηκε σε δειγματοληψία σχεόν 21 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν ως μέρος μιας πενταετούς μελέτης που αναλύει τις συνταγές ψυχικής υγείας. Μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας, πολλά από τα φάρμακα είχαν παρουσιάσει αισθητή μείωση. Οι συνταγές αντιμετώπισης του άγχους είχαν μειωθεί κατά 12,1% και τα φάρμακα κατά της αϋπνίας κατά 11,3%, αν και τα κλασικά αντικαταθλιπτικά είχαν ήδη σημειώσει αύξηση 15%.

Πηγή: protothema,gr