Είναι ένας από τους πιο επιβλητικούς ναούς της Πάτρας και κρύβει πίσω του μία μεγάλη ιστορία.

Ο λόγος για τον Ιερό Ναό του Παντοκράτορα, στην άνω πόλη, που παρουσιάζει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον τόσο από πλευράς αρχιτεκτονικής, όσο και από πλευράς ιστορίας. Κτίστηκε το 900 μ.Χ. περίπου, πάνω στα ερείπια του Ολυμπίου Διός, όταν ο χριστιανισμός είχε επικρατήσει για τα καλά και στη μητροπολιτική Ελλάδα, έναντι του παγανισμού.

Ήταν ο πρώτος καθεδρικός ναός της Πάτρας βυζαντινού ρυθμού. Η αρχιτεκτονική του διακρίνεται για τους μολύβδινους και όμορφους τρούλους του, οι τοιχογραφίες του στους εσωτερικούς του χώρους είναι εξαιρετικοί, ενώ εξωτερικά αποτέλεσε αντίγραφου του ναού της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε «τζαμί» και η περιοχή του αποτέλεσε το κέντρο της αγοράς της πόλης, το επονομαζόμενο Τάσι και εκεί βρίσκονταν τα λουτρά, το χαμάμ και γενικότερη η καρδιά της Πάτρας. Το 1687 ο Μοροζίνι κατάργησε το τζάμι και μετονόμασε το ναό σε Αγ. Μάρκου, ενώ το 1828 μετατράπηκε σε ένα τεράστιο νοσοκομείο για τους στρατιώτες του στρατηγού Μεζόν.

Φτιαγμένος κάτω από το Κάστρο της πόλης, ο ναός από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτος, αποτέλεσε μοναδικό θρησκευτικό μνημείο για την Πάτρα.


photo Antrikos Koutroumanis

photo Antrikos Koutroumanis