Όλοι στις πόλεις, αλλά και στα χωριά ζούμε μία διαφορετική Μεγάλη Παρασκευή. Αν κάποιοι όμως έχουν έναν λόγο παραπάνω για να θλίβονται για την κατάσταση που έφερε στο φετινό Πάσχα ο κορωνοϊός, τότε αυτοί σίγουρα είναι οι Ναυπάκτιοι.

Εκεί στην Ναύπακτο κάθε Πάσχα βρίσκονται στο απόγειο της τουριστικής ακμής τους, με την πόλη να βουλιάζει από επισκέπτες που έρχονται από Αθήνα ή ακόμα και από εξωτερικό για να κάνουν Ανάσταση στην πόλη με το υπέροχο βενετσιάνικο Κάστρο.

Η Μεγάλη Παρασκευή στην Ναύπακτο, ως γνωστόν, αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την Δυτική Ελλάδα, αλλά για όλο το πανελλήνιο, ενώ δεκάδες είναι οι Πατρινοί που ξεκινούν από νωρίς για να πάνε εκεί και να παρακολουθήσουν την περιφορά των Επιταφίων.

Το λιμάνι φλέγεται και οι εικόνες από την Ναύπακτο κάνουν τον γύρο του κόσμου. Το έθιμο έχει ρίζες στην τουρκοκρατία όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν οι ορθόδοξοι την Ανάσταση.

Συνδέεται μάλιστα με την εποχή της τουρκοκρατίας και τις προσπάθειες του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολεί τουρκική ναυαρχίδα. Η περιφορά των δύο επιτάφιων διασχίζει τους δρόμους της πόλης με πένθιμη μουσική υπόκρουση. 

Η πομπή σταματάει για λίγο στην πλατεία του φλεγόμενου λιμανιού και μόλις επιτάφιοι αποχώρησαν ο ουρανός γέμισε από πυροτεχνήματα.

Η υποβλητική ατμόσφαιρα μέσα από τις φλόγες, τους ύμνους και τους ήχους της φιλαρμονικής, δημιουργούν αίσθηση πραγματικής κατάνυξης.


Το έθιμο όπως το βλέπουμε σήμερα ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘50. Η πολυπληθής τότε ομάδα των ψαράδων του λιμανιού έδινε το δικό της στίγμα στη σημαντική αυτή ημέρα για την χριστιανοσύνη.

Κατά την περιφορά των δύο επιταφίων (σ.σ. Αγίου Δημητρίου και Αγίας Παρασκευής), «στόλιζαν» τις πολεμίστρες του λιμανιού με εκατοντάδες αναμμένες δάδες προσδίδοντας έτσι μια επιπλέον κατανυκτική πινελιά στο ήδη πένθιμο κλίμα.

Φέτος όλα αυτά δεν θα γίνουν και φυσικά η Ναύπακτος δεν έχει τον κόσμο που είχε τα άλλα χρόνια. Το λιμανάκι δεν θα πάρει... φωτιά.

Ας ελπίσουμε ότι όλο αυτό θα περάσει και του χρόνου θα ζήσουμε και πάλι αυτό το μοναδικό θέαμα που μας προσφέρει η πόλη κάθε Μεγάλη Παρασκευή.

Δείτε το βίντεο από το nafpaktianews.gr από την περσινή περιφορά. 


Μεγάλη Παρασκευή στην Ναύπακτο 2019