Η πανδημία και ο κορωνοϊός έρχεται για να αλλάξει την κατάσταση που υπάρχει στο εμπόριο και όλες οι εκτιμήσεις λένε ότι η αγορά ακόμα και όταν περάσει η καραντίνα και επιστρέψουμε στην κανονικότητα, δύσκολα θα είναι όπως ήταν πριν.

Ο χώρος που όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας κέρδισε έδαφος, δείχνοντας την δυναμική του, είναι σίγουρα αυτός του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το ηλεκτρονικό εμπόριο είχε βέβαια δείξει εδώ και καιρό τη δυναμική του, δεν περίμενε τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, στην Πάτρα με το Πανεπιστήμιο υπήρχαν και υπάρχουν αρκετές καινοτόμες και start up επιχειρήσεις που έχουν φέρει έναν άλλο αέρα και έχουν δείξει ότι είναι το μέλλον, διαθέτοντας μία σημαντική δραστηριότητα στον εξαγωγικό τομέα.

Η πανδημία από την στιγμή που έκλεισε τα παραδοσιακά καταστήματα έδωσε ακόμα περισσότερο έδαφος στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Όχι όμως σε όλες αυτού του είδους τις εταιρείες.

Το φάρμακο πήρε τα πάνω του

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, έχοντας έδρα τους την Πάτρα, οι υπηρεσίες που αυτές τις μέρες της καραντίνας ζουν την καλύτερη τους περίοδο, είναι αυτές των on line φαρμακείων, δηλαδή οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων.

Οι επιχειρήσεις αυτές διπλασίασαν τουλάχιστον τον τζίρο τους και δείχνουν να έχουν μία συνεχής ανερχόμενη πορεία, όχι μόνο στον ελληνικό χώρο, αλλά και στον παγκόσμιο.

Σημαντική αύξηση γνώρισαν επίσης και οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου οργάνων γυμναστικής, με πολλούς να παραγγέλνουν προκειμένου να γυμναστούν σπίτι τους και να περάσουν την καραντίνα με αθλητικό και υγιεινό τρόπο.

Κάθετη ττώση στο e-food

Αντίθετα την αύξηση αυτή δεν είχαν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το e-food, με το ηλεκτρονικό εμπόριο φαγητού, αλλά και του καφέ.

Ειδικότερα, τις πρώτες μέρες της καραντίνας η πτώση του τζίρου τους ήταν τόσο κατακόρυφη που ορισμένες ανέστειλαν την λειτουργία τους όπως οι συμβατικές.

Προφανώς ο κόσμος φοβήθηκε να παραγγείλει από έξω. Πάντως η ουσία του πράγματος δεν αλλάζει.


To σκεπτικό πλέον αλλάζει

Ο κορωνοϊός και η πανδημία αλλάζει το σκεπτικό σε καταναλωτές και σε επαγγελματίες.

Ήδη πολλές επιχειρήσεις της Πάτρας, σε διάφορους τομείς ξεκίνησαν να κάνουν πιο έντονες προσπάθειες πάνω στο ηλεκτρονικό εμπόριο, είτε μέσω της σελίδας τους, είτε μέσω των social media.

Προσπάθειες που αναμένεται να εντείνουν μετά το τέλος της πανδημίας από τη στιγμή που το παραδοσιακό εμπόριο και τα συμβατικά μαγαζιά δύσκολα θα αντέξουν αυτό που έρχεται.