Με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται η τριήμερη Ολομέλεια της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» υπό την Γιάννα Αγγελοπούλου.

Μέσω τηλεδιασκέψεων, που «ένωσαν» την Αθήνα με τη Ρώμη, το Μόναχο, την Στοκχόλμη, την Καλιφόρνια, το Λονδίνο, τη Βοστώνη, το Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη, αλλά και τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο, την Κέρκυρα και το Βόλο, συνεδρίασε Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, σε τρεις ομάδες εργασίας, η Ολομέλεια της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην εισήγησή της για το ρόλο της Επιτροπής μπροστά στις νέες συνθήκες, η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου ξεκίνησε επισημαίνοντας την μεγάλη τιμή που έχει η Επιτροπή να οργανώσει το πρόγραμμα των δράσεων και των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Τόνισε ότι πρόκειται για το ιστορικό γεγονός που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την υπόσταση των Ελλήνων. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στους «νέους ήρωες του '21» όπως αποκάλεσε, «αυτούς που δίνουν με τόσο πάθος και αφοσίωση τη μάχη εναντίον του Covid-19».

Ακολούθως, παρουσίασε τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δράσεις που προγραμματίζονται για το επετειακό έτος από την Επανάσταση του 1821:

-Να απλωθούν σε όλη την Ελλάδα

-Να αφήνουν παρακαταθήκη για το μέλλον, όχι μόνο υλικής μορφής, αλλά και σε επίπεδο στάσεων, συμπεριφοράς και νοοτροπίας

-Να προβάλλουν τη χώρα στο εξωτερικό

«Χρειάζεται να βρούμε τη λεπτή ισορροπία: από τη μία να τιμήσουμε τη σημαντική επέτειο των 200 χρόνων δίνοντας χαρά στον κόσμο και από την άλλη να κάνουμε δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο. Από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει ότι θέλουμε προτάσεις για το μέλλον, όχι φιέστες. Ζητούμενο είναι το 2021 να αφήσει το αποτύπωμά του για την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

O R. Beaton στάθηκε στον τόνο των δράσεων που θα υλοποιηθούν επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα. Δεν ταιριάζει η Ελλάδα να βγει με πανηγυρικό τρόπο στον κόσμο, όταν σε πολλές χώρες χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν πεθάνει».

Με τη σειρά της η Μαρία Ευθυμίου κάλεσε την Επιτροπή να στηρίξει προτάσεις που θα δίνουν ένα όραμα στην κοινωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Σταύρος Ζουμπουλάκης, Νίκος Μουζέλης και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνάτιος, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στην ανάγκη, με βάση τις νέες συνθήκες, η Επιτροπή να συνεχίσει να είναι αντάξια των περιστάσεων, να συντονιστεί με το αίσθημα που υπάρχει στην κοινωνία και να προκρίνει προς υλοποίηση δράσεις που θα είναι συμβατές με την υπάρχουσα κατάσταση.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να αναζητηθούν και δράσεις σχετιζόμενες με την οικονομία (Β. Ράπανος), την βιώσιμη ανάπτυξη, την ορθολογική διαχείριση των πόρων, την εκσυγχρονισμένη αγροτική παραγωγή (Γ. Βούλγαρης, Ν. Μαραβέγιας) τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την εξάπλωση της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών στη διοίκηση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, αλλά και την υγεία (Ε. Χατζηβασιλείου, Κ. Δασκαλάκης, G. Papadopoulos, M. Βερέμης, X. Παπαδημητρίου, Ν. Κανελλόπουλος, Ε. Ζεγγίνη). Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Χρίστου Παπαδημητρίου ότι «βρισκόμαστε σε μία στιγμή που αλλάζει ο κόσμος. Ας επιδιώξουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη. Να λένε αυτή η ομάδα άδραξε τη στιγμή και έκανε κάτι καλό για την ανάπτυξη της χώρας».

Αρκετά μέλη της Ολομέλειας επικεντρώθηκαν στο ότι, παρά την ιδιαιτερότητα της κατάστασης, ο συμβολικός χαρακτήρας της διακοσιοστής επετείου από την Επανάσταση είναι αδιαμφισβήτητος και ως εκ τούτου, τόσο η ίδια η Επανάσταση του 1821, όσο και η πορεία που ακολούθησε το ελληνικό κράτος από τότε μέχρι σήμερα, παραμένουν στο επίκεντρο.

Ο R. Clogg επεσήμανε ότι είναι μία ιδανική ευκαιρία να έρθει ξανά η ιστορία στο προσκήνιο, άποψη με την οποία συντάχθηκαν με αντίστοιχες τοποθετήσεις ο Π. Κιτρομηλίδης, ο Σ. Καλύβας, η Ι. Λαλιώτου, η Ε. Βόγλη και ο Α. Πολίτης. Μάλιστα ο Α. Χατζής τόνισε ότι η ανάδειξη της ιστορίας του ΄21 δεν εμποδίζει, τουναντίον ενισχύει, το μήνυμα για το μέλλον. Ο Δ. Γόντικας σημείωσε ότι πολλές από τις σχεδιαζόμενες δράσεις με επιστημονικό χαρακτήρα μπορούν να γίνουν, αρκεί να μην επιβαρύνουν οικονομικά την Επιτροπή. Ο Κ. Κωστής επέστησε την προσοχή στο ότι σήμερα το branding της χώρας προσδιορίζεται από την πολύ καλή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά αύριο μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία πολύ μεγάλη οικονομική κρίση, οπότε τα μέλη της Ολομέλειας θα πρέπει να προσέξουν να μην προτείνουν κοστοβόρες δράσεις.

Ο Μark Mazower στάθηκε στην ανθεκτικότητα που δείχνει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, συνδέοντάς την με την ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ ο Γ. Βούλγαρης μίλησε για την ανάγκη το 2021 να υπάρξουν δράσεις που θα φέρουν «την ενθάρρυνση και την ανάταση του κόσμου».

Στο κομμάτι των δράσεων Πολιτισμού στάθηκαν οι Κατερίνα Ευαγγελάτου και Συλλας Τζουμέρκας, αναδεικνύοντας την ανάγκη να παρακινηθούν νέοι και ταλαντούχοι δημιουργοί να συμμετάσχουν, με τις δημιουργίες τους, στο πρόγραμμα του 2021, ενώ και η Δ. Μουζάκη πρότεινε η πλατφόρμα της Επιτροπής να αποτελέσει βήμα προκειμένου να αναδειχθούν οι αγωνίες των νέων ανθρώπων. Στους νέους στάθηκε και ο Ν. Αλιβιζάτος, ο οποίος, παραπέμποντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε για «νέο πατριωτισμό στραμμένο στην Ευρώπη και στον Κόσμο» και για την ανάγκη «ό,τι κάνουμε να έχει αναφορά στους νέους ανθρώπους».

Από τη μεριά τους οι Π. Χηνοφώτης και Δ. Παπαστεργίου αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο που θα παίξουν οι ΟΤΑ στη διαμόρφωση και την υλοποίηση του προγράμματος που θα υιοθετήσει η Επιτροπή.

«Μία σημαντική πτυχή που έθεσε η πρόεδρος και στην οποία στάθηκαν όλα τα μέλη της Ολομέλειας, ήταν ότι η Επιτροπή λειτουργεί αποκλειστικά με χορηγίες, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός, που ειδικά στην παρούσα συγκυρία, απαιτεί χρήση των πόρων με μεγάλη προσοχή. Όπως τόνισε ο Κ. Τσουκαλάς "θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ τη διαχείριση των λίγων πόρων που θα είναι διαθέσιμοι"», υπογραμμίζεται τέλος στην ανακοίνωση.