Κόντρα σε κάθε απαγόρευση για συναθροίσεις και πασχαλινά έθιμα, αλλά και υπό την σκιά ενός θανάτου που συγκλόνισε πέρυσι τέτοιες μέρες όλη την Ελλάδα, τρεις άνδρες είχαν στήσει σε δύο αποθήκες στην Καλαμάτα εργαστήρια- πυριτιδαποθήκες στα οποία κατασκεύαζαν τις επικίνδυνες σαΐτες!

Οι πληροφορίες που έφτασαν στους αστυνομικούς της Ασφάλειας ανέφεραν ότι οι προετοιμασίες για τον σαϊτοπόλεμο που κρατάει από την Τουρκοκρατία συνεχίζονταν κανονικά, παρ' όλο που το έθιμο εμπίπτει στην γενική απαγόρευση λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού. Μετά από έρευνες, εντοπίστηκαν οι δυο αποθήκες στις οποίες κατασκευάζονταν σαΐτες και συνελήφθησαν στην πρώτη ένας 48χρονος και στην δεύτερη δύο 27χρονοι, όπως αναφέρει το protothema.

Σε αυτήν που χρησιμοποιούσε ο 48χρονος, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν συνολικά 69 αυτοσχέδιες σαΐτες, 16 από τις οποίες χρησιμοποιημένες, 43 κενές και επτά έτοιμες για χρήση, τρία μεταλλικά δοχεία που περιείχαν πυρίτιδα συνολικού βάρους 30 κιλών και 500 γραμμαρίων και ένα πλαστικό δοχείο με 11 λίτρα πετρέλαιο. Στην αποθήκη των δύο 27χρονων, βρήκαν άλλες 16 σαΐτες έτοιμες για χρήση, δύο δοχεία με πυρίτιδα συνολικού βάρους 12 κιλών και 200 γραμμαρίων και ένα πλαστικό δοχείο με δυο κιλά και 900 γραμμάρια πετρέλαιο.

Όλα τα ευρήματα κατασχέθηκαν και εστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση, ενώ σε βάρος των τριών κατασκευαστών σχηματίστηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για παράβαση της νομοθεσίας περί ειδών πυροτεχνίας και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια του σαϊτοπολέμου ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα του 2019, στις 28 Απριλίου, είχε βρει τραγικό θάνατο ο 53χρονος εικονολήπτης Κώστας Θεοδωρακάκης, όταν εξερράγη μια σαΐτα και εκτοξεύτηκε με μεγάλη ταχύτητα προς το μέρος του τραυματίζοντάς τον στο κρανίο.