Σούβλες δεν έχει φέτος, τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς, όμως, ακόμα και μέσα στο σπίτι, έγκλειστοι, χωρίς να μπορούμε να πάμε στο χωριό, το αρνάκι την Κυριακή του Πάσχα, θα το γευτούμε.

Αυτό θέλει η παράδοση και δεν αλλάζει. Για αυτό από την Μεγάλη Δευτέρα και μετά η κίνηση στα κρεοπωλεία της Πάτρας αυξήθηκε, χωρίς όμως να φτάνει στα δεδομένα των περασμένων ετών.

Όμως οι περισσότεροι από εμάς θα φτιάξουμε με κάθε τρόπο το παραδοσιακό οβελία, έτσι όπως τα απαιτεί η παράδοση και το έθιμο της ημέρας.

Η διαφορά βέβαια, επειδή σούβλισμα στο μπαλκόνι όπως και να το κάνουμε είναι δύσκολο να γίνει – αφήστε που είναι και επικίνδυνο τις μέρες που ζούμε και με τα μέτρα που απαγορεύουν τις συναθροίσεις – είναι το αρνάκι το προορίζουμε για το φούρνο.

Έτσι το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών στα κρεοπωλεία της Πάτρας έχει να κάνει με σπάλες του αρνιού, ανάλογα με το κομμάτι που προτιμάει ο καθένας, έτσι για να χωρέσει να μπει στο φούρνο.

Είπαμε το Πάσχα θα είναι φέτος διαφορετικό. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που χωρίς τη σούβλα και το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία στα κάρβουνα, επιλέγουν άλλες λύσεις, όπως το κατσικάκι.

Το κατσικάκι που ψήνεται πιο εύκολα στο φούρνο αποτελεί την δεύτερη βασική επιλογή των καταναλωτών για την Κυριακή του Πάσχα, ενώ για ακόμα πιο «εναλλακτικούς» υπάρχει το χοιρινό κρέας ή και το κοτόπουλο.

Όσο για τις τιμές τους; Το αρνάκι θα το βρει κανείς στα 5,89 ευρώ το κιλό, ενώ το κατσίκι στα 6, 50 ευρώ το κιλό. Πάντως, όλα τα είδη στα κρεοπωλεία της Πάτρας, σύμφωνα με τα όσα λένε οι επαγγελματίες, είναι άριστα σε ποιότητα και στα μαγαζιά τους υπάρχουν τα καλύτερα κρέατα της αγοράς.