Το φλαμίνγκο ή φοινικόπτερος είναι πτηνό του γένους των φοινικόπτερων. Είναι πουλί που συναντάται σε όλο τον κόσμο και έχει χαρακτηριστικό ροζ φτέρωμα. Είναι ψηλόλιγνο με λεπτά πόδια και γαμψή μύτη.

Το όνομα φλαμίνγκο προέρχεται από την πορτογαλική ή ισπανική λέξη "flamengo", που σημαίνει "αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας". Επίσης, παρόμοιο νόημα έχει και η ελληνική λέξη "φοινικόπτερος" σημαίνει "αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα του αίματος". Τα φλαμίνγκο τρέφονται κυρίως με γαρίδες, άλγες, και υδρόβια φυτά. Τα φτερά τους διαθέτουν διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί και του ροζ χρώματος. Αυτό οφείλεται στις χρωστικές των τροφών που καταναλώνουν, οι οποίες περιέχουν καροτενοειδείς χρωστικές.

Στην Αχαΐα απαντώνται στην λιμνοθάλασσα Πάπα. Η λιμνοθάλασσα Πάπα βρίσκεται στην δυτική Αχαΐα στην περιοχή του ακρωτηρίου του Αράξου. Το όνομα προέρχεται από τις αρχές της βυζαντινής εποχής, οπότε κατά την παράδοση πήγαιναν από τη λίμνη τσιπούρες στον Πάπα της Ρώμης. Είναι περισσότερο γνωστή ως «λιμνοθάλασσα του Αράξου» ή ως λιμνοθάλασσα της «Καλόγριας» ή «Καλογριάς» ενώ ως ονομασία απαντάει και το «λιμνοθάλασσα Καλογερά. Η λιμνοθάλασσα με το Δάσος της Στροφυλιάς και μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Προκόπου, τη λίμνη-έλος Λάμια, τη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και τα Μαύρα βουνά προστατεύεται από τη συνθήκη Ράμσαρ.

Δείτε παρακάτω βίντεο με φλαμίνγκο στην περιοχή της Καλόγριας στην Αχαΐα. Τα πλάνα ελήφθησαν πριν την επιβολή των μέτρων για τον κορωναϊό.

 


ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΓΡΙΑ, ΑΧΑΪΑ. FLAMINGO, LAKE KALOGRIA, ACHAEA, GREECE.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Βίντεο - Κώστας Γκέρτζος