"Απαραίτητη η ενίσχυση των περιφερειακών ΜΜΕ και των εργαζομένων τους" αυτό τόνισε στην τοποθέτησή της η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας: «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα, κατόπιν αποδοχής του αιτήματος των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής», σήμερα Παρασκευή 10.4.

Αναλυτικά η ομιλία:

«Ήρθαμε σήμερα εδώ, στο πλαίσιο του δημοκρατικού ελέγχου, ο οποίος είναι απαραίτητος κυρίως σε στιγμές κρίσης. Ξέρετε, σε μία πανδημία όπου οι βεβαιότητες χάνονται, το να μπορέσει να κρατήσει κανείς σταθερό ένα πλαίσιο δημοκρατικό, είναι  αυτό που θα επιτρέψει στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα να βγει όρθιο μετά από αυτή τη μεγάλη κρίση. Και αυτό επειδή ακριβώς έχουμε κατάρρευση όλων των άλλων βεβαιοτήτων. Κανένας μας δεν πίστευε ότι στον 21ο αιώνα θα είχαμε τα 2/3 του πλανήτη κλεισμένα μέσα στο σπίτι, πράγμα αδιανόητο. Άρα το να μπορέσουμε να κρατήσουμε την κοινοβουλευτική διαδικασία και τον έλεγχο με τον τρόπο αυτό που μπορούμε, δεν σημαίνει ούτε αντιπολιτευτικές κορώνες και ούτε μιζέρια. 

Και ερχόμαστε στο συγκεκριμένο ζήτημα που συζητάμε σήμερα, για να κρατήσουμε αυτούς τους δρόμους βεβαιοτήτων που πιστεύω ότι όλοι θέλουμε, και εσείς ως κυβέρνηση αλλά και εμείς ως αντιπολίτευση. Ο τύπος είναι ένα από τα στοιχεία της δημοκρατίας, δεν είναι κανένας εναντίον της ενημέρωσης. Στηρίξαμε και θα στηρίξουμε οτιδήποτε γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Στον τύπο όμως, ο οποίος είναι ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας αλλά και της διανομής του δημόσιου χρήματος, το πως γίνεται αυτή η διανομή, αν γίνεται με διαφάνεια και με όρους δημοκρατικούς, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να απαντάει και να λογοδοτεί. Εμείς είμαστε όπερ της επιπλέον στήριξης των ΜΜΕ, του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου κλπ. Έρχεστε όμως τώρα με μία καμπάνια να δώσετε δημόσιο χρήμα σε μία εταιρεία με απευθείας ανάθεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναρτάται τίποτα στη διαύγεια. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να επιμείνουμε και να ρωτήσουμε γιατί γίνεται απευθείας ανάθεση, γιατί δεν έχουμε ανάρτηση στη διαύγεια το που πήγαν αυτά τα χρήματα, σε ποια μέσα πήγαν αλλά και με κοστολόγηση, γιατί πήγαν κλπ.

 Στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  υπάρχει ηλεκτρονικό μητρώο και των περιφερειακών μέσων, τα οποία πλήττονται. Σας έχουν αποστείλει όπως σε όλους επιστολές. Εμείς θέλουμε οι εργαζόμενοι να μείνουν στις θέσεις τους στα ΜΜΕ με επιδότηση ενίσχυσης της εργασίας τους ‘όχι επιδότηση της ανεργίας τους ή αναστολή των συμβάσεών τους. Αυτά πρέπει να τα λάβετε υπόψη σας και να τα συζητήσετε. Θέλουμε λοιπόν να ξέρουμε: συμμετέχουν τα περιφερειακά κανάλια κατά 30%; Έχει χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρονικό μητρώο; Τι γίνεται με τους εργαζόμενους; Γιατί η διαύγεια είναι εν γένει εκτός λειτουργίας αυτό το διάστημα. Πρέπει να ενισχυθεί, αυτό είναι καλό για εμάς, για εσάς, είναι καλό για τη δημοκρατία. 

Από την πολυφωνία των ΜΜΕ θα εξαρτηθεί αν ο αυτός ιός, ο αόρατος αυτός εχθρός δεν έχει πλήξει ύπουλα και τη δημοκρατία μας. Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα και όλοι οι πολίτες αυτή τη στιγμή έχουμε το ενδιαφέρον στραμμένο σε αυτήν. Πρέπει να υπάρχει όμως η κριτική στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτό είναι η δημοκρατία, αντιπαράθεση, πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται, πρέπει να συζητούνται οι διαφορετικές απόψεις. Το να μην έχουμε πολυφωνία στο υγειονομικό κομμάτι είναι ένα θέμα, το να μην έχουμε πολυφωνία σε όλα τα άλλα είναι εντελώς διαφορετικό. Θέλουμε διαύγεια, που έχουν πάει τα 11 εκ. ευρώ, πως έχουν κατανεμηθεί, πως ο περιφερειακός τύπος, τα ΜΜΕ συμμετέχουν σε αυτό. Ευχαριστώ».