"Η Frontex ανέπτυξε επιπλέον 100 αξιωματικούς στα ελληνικά χερσαία σύνορα μαζί με 46 περιπολικά αυτοκίνητα. Προς το παρόν οι αξιωματικοί θα παραμείνουν εκεί για δύο μήνες και ανάλογα με την περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης θα αποφασίσουμε μαζί με τις ελληνικές Αρχές εάν θα επεκταθεί η επέμβαση" δήλωσε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί.

Ο Γάλλος επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι υπάρχει πιθανότητα επικίνδυνης τροπής απάντησε ότι "δεν θέλω να κάνω εικασίες για το μέλλον. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η κατάσταση είναι ασταθής, αλλά είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές Αρχές στα εξωτερικά σύνορα και θα παραμείνουμε όσο χρειαστεί".

"Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι βίαιες προσπάθειες να εισέλθουν στην Ελλάδα, να διασχίσουν τα σύνορα της ΕΕ με βίαια μέσα. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο που δεν πρέπει να αγνοούμε. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, αποφάσισα να προμηθεύσω 300 λευκά κράνη προστασίας γιατί πέφτουν τακτικά πέτρες στους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και τους συνοριοφύλακες που έχουν αναπτυχθεί στα χερσαία σύνορα κοντά στον Έβρο" σημείωσε.

"Στο μέλλον η Frontex θα βασίζεται σε 10.000 συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες για να βοηθήσει τις εθνικές Αρχές με τον έλεγχο των συνόρων και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Βρισκόμαστε στη διαδικασία πρόσληψης των πρώτων 700 συνοριοφυλάκων. Με τον δικό μας εξοπλισμό και σώμα αξιωματικών θα είμαστε πιο ευέλικτοι να ανταποκριθούμε γρήγορα σε μια κατάσταση κρίσης" τόνισε.