Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνουν όλες οι πληρωμές των επιδομάτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους που έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση, θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, τονίζοντας ότι το υπουργείο υπολογίζει ότι οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο. Παράλληλα, την Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθούν τα 400 από τα 600 ευρώ για την στήριξη των επιστημονικών κλάδων, δηλαδή δικηγόρων κλ.π.
Βρούτσης: Τι ισχύει με το Δώρο Πάσχα

Αναφορικά με το Δώρο Πάσχα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αυτό θα καταβληθεί κανονικά από όσες επιχειρήσεις δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους υπενθυμίζοντας ότι όσες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν έχουν δικαίωμα να το καταβάλουν μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Ο Γιάννης Βρούτσης εξήγησε ότι εξετάζεται ποια θα είναι η συνεισφορά του Δημοσίου στο δώρο Πάσχα που θα καταβάλλουν αυτές οι επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη άλλων ΚΑΔ στους πληττόμενους κλάδους. «Έγινε μία ενδελεχής παρακολούθηση του τζίρου των επιχειρήσεων από τις αρχές του Μαρτίου όταν είχαμε εικόνα ότι η πανδημία θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. Σταθμίσαμε ποιες επιχειρήσεις πλήττονται άμεσα και μετά ποιες επιχειρήσεις έχει πληγεί ο τζίρος τους. Δεν προβλέπεται άλλη διεύρυνση της περιμέτρου. Εκτός και αν εξετάσουμε και δούμε ότι πλήττονται», είπε ο Γιάννης Βρούτσης.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι η νομοθεσία είναι έκτακτη και αναγνώρισε ότι «είναι πιθανό κάποιοι να αξιοποιήσουν τρύπες του συστήματος». Τόνισε, όμως ότι σήμερα δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για πρόστιμο 1.200 ευρώ σε όσους εργοδότες υποχρεώνουν εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας να δουλεύουν. «Επειδή παρά πολλοί μπορεί να επιδιώξουν να βρουν ευκαιρίες για προσωπικό όφελος γι' αυτό βάζουμε και εμείς απαγορευτικές ρήτρες. Δεν μπορεί κάποιος να κάνει αναδρομική καταγραφή των εργαζομένων που θέτει σε αναστολή», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.