Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, με τη σύμφωνη γνώμη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλουν, για να βρεθούν δίπλα στο λαό που δοκιμάζεται αυτή την περίοδο από την πανδημία δίνοντας μία νότα αισιοδοξίας, αλλά παράλληλα επιχειρώντας σταθερά να αναδείξουν την καλλιτεχνική παραγωγή της Πάτρας, απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε εικαστικούς καλλιτέχνες – μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και Εκπαιδευτικοί Τέχνης, που είτε κατάγονται από την Πάτρα, είτε ζουν στην Πάτρα, για τη διεξαγωγή διαδικτυακής - ψηφιακής εικαστικής έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού και της Δημοτικής Πινακοθήκης, από τις 10 Μαΐου  του 2020.

Ο Πάμπλο Πικάσο, όταν είχε ρωτηθεί για το τι είναι ο καλλιτέχνης είχε απαντήσει:Ο καλλιτέχνης είναι ένα πολιτικό ον που ζει έχοντας συνείδηση των καταστροφικών, δραματικών ή χαρμόσυνων γεγονότων που συμβαίνουν στον κόσμο, και διαμορφώνεται με βάση αυτά ακριβώς τα γεγονότα. Πώς θα ήταν δυνατόν ν’ αδιαφορεί κανείς για τους υπόλοιπους ανθρώπους και ν’ απομονωθεί σ’ έναν γυάλινο πύργο μακριά από μια ζωή που του προσφέρεται τόσο απλόχερα; Όχι, η ζωγραφική δεν επινοήθηκε για να διακοσμεί διαμερίσματα! Αποτελεί ένα όπλο επίθεσης και άμυνας εναντίον του εχθρού”. Σε αυτές, λοιπόν, τις δύσκολες στιγμές που διανύει τόσο ο ελληνικός λαός, όσο κι ολόκληρος ο κόσμος η τέχνη μπορεί να γίνει όπλο, να εκπαιδεύσει, να κρατήσει συντροφιά, να φωτίσει, να δώσει σχήμα και χρώμα στις αγωνίες, στα όνειρά μας. Εκτιμάμε πως οι εικαστικοί δημιουργοί μέσα από το έργο τους μπορούν να συμβάλλουν να δοθεί το έναυσμα για σκέψη, αλλά και για δράση. Μπορεί να μένουμε στο σπίτι, να προσέχουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, όμως την ίδια στιγμή έχει μεγάλη αξία να παραμείνουμε δυνατοί και διεκδικητικοί!

Γι’ αυτό και μέσα από την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη έκθεση πιστεύουμε ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες, μπορούν – αξιοποιώντας την τέχνη τους - να συμβάλλουν σημαντικά στην πραγματική ανάταση κι αισιοδοξία, στο να μην νιώσει κανείς μόνος του, στην έκφραση της αλληλεγγύης σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, αλλά και στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στους εργαζόμενους σε όλους εκείνους τους κλάδους που παραμένουν ανοιχτοί αυτό το διάστημα συμβάλλοντας στην εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού μας. Να δυναμώσει η διεκδίκηση για μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας, για να μη φορτωθεί ο λαός στις πλάτες του τις συνέπειες της πανδημίας. Να αποτυπώσει καθένας μέσα από το χρωστήρα, το πενάκι, τη σμίλη του, με όποιο τρόπο έκφρασης επιλέξει τις σκέψεις, τα συναισθήματά του, τη διέξοδο και πως τη φαντάζεται, στέλνοντας το μήνυμα πως κανείς δεν είναι μόνος του, πως η δύναμη βρίσκεται στη συλλογική δράση και διεκδίκηση!

Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποκτά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς για πρώτη φορά μέσω της ιστοσελίδας του Πολιτιστικού Οργανισμού και της Δημοτικής Πινακοθήκης θα δίνεται η δυνατότητα δωρεάν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι, συνολικά ο λαός της Πάτρας να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν το έργο των εικαστικών καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν και κατάγονται από την Πάτρα ή ζουν στην πόλη μας, εμπνέονται, αντλούν ερεθίσματα και δημιουργούν από την καθημερινότητά της.

Ευελπιστούμε ότι η θετική σας ανταπόκριση στην πρωτοβουλία που παίρνουμε θα συμβάλλει όχι μόνο στην προσπάθεια να δώσουμε διέξοδο μέσω της τέχνης και του πολιτισμού στους συμπολίτες μας, μέσω μιας υψηλής αισθητικής έκθεσης εικαστικών τεχνών, αλλά την ίδια στιγμή θα συμβάλλει σε ένα πρώτο βήμα που επιχειρείται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό και τη Δημοτική Πινακοθήκη ώστε να καταγραφεί και να αρχίσει να αναδεικνύεται και να αξιοποιείται μέσω εκθέσεων και άλλων πρωτοβουλιών που θα λάβουμε στο μέλλον, το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης μας.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ οι εικαστικοί, που είναι εγγεγραμμένα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και οι Εκπαιδευτικοί Τέχνης, που κατάγονται ή ζουν στην πόλη της Πάτρας.
  • Γίνονται δεκτές ψηφιακές φωτογραφίες ανάλυσης 300dpi από έργα όλων των ειδών των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, ψηφιδωτό, κεραμική, αγιογραφία, φωτογραφία, κολλάζ, μικτές τεχνικές, ψηφιακές μορφές τέχνης, κ.ο.κ.). Ως προς τις προδιαγραφές για video art, γίνονται δεκτά έργα σε μορφή Mp4, ανάλυσης τουλάχιστον 720p, μεγέθους κάτω του 1 GB και με προτεινόμενη κωδικοποίηση YouTube HD 720 ή 1080.
  • Κάθε έργο είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από τα στοιχεία του (Όνομα καλλιτέχνη, Τίτλος, Είδος/τεχνική) καθώς και από σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη (σε αρχείο word  και με ανώτατο όριο τις 150 λέξεις).
  • Τα έργα μαζί με τα στοιχεία τους, καθώς και με τα βιογραφικά των καλλιτεχνών, αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: [email protected] με την ένδειξη: “Για τη διαδικτυακή έκθεση εικαστικών τεχνών του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων”, το αργότερο μέχρι τις 4 Μαΐου 2020.
  • Κάθε Εικαστικός μπορεί να φέρει μέχρι πέντε έργα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά από τις 10.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ. (εκτός Σαββατοκύριακου) με το γραφείο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών.