Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν δεκάδες Πατρινοί έμποροι, αλλά και γενικότερα ελεύθεροι επαγγελματίες με τις τραπεζικές επιταγές που είχαν εκδώσει προτού τους κλείσει η πανδημία τα μαγαζιά τους.

Η περίφημη παράταση της πληρωμής των επιταγών που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ως ένα μέτρα ελάφρυνσης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως προς τον εμπορικό κόσμο, ισχύει, αλλά έχει μία λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά.

Η παράταση αφορά μόνο τις τραπεζικές επιταγές που ήταν πληρωτέες από τις 27 Μαρτίου και μετά. Για όσες επιταγές δεν είχαν πληρωθεί το προηγούμενο διάστημα η παράταση αυτή δεν ισχύει.

Το "παραθυράκι" αυτό της παράτασης δημιουργεί έναν παράδοξο που φτάνει αρκετούς επαγγελματίες να τραβούν τα μαλλιά τους. Η τελευταία μέρα που άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας ήταν στις 17 Μαρτίου (για να μην πούμε για τα καταστήματα εστίασης που είχαν κλείσει τρεις με τέσσερις μέρες νωρίτερα).

Αν κάποιος είχε μια επιταγή για παράδειγμα για τις 20 Μαρτίου το διάστημα που το κατάστημα του δεν είχε έσοδα αφού ήταν κλειστό και δεν είχε κατορθώσει να την πληρώσει, τότε αυτόματα πετάγεται εκτός της ελάφρυνσης.

Το θέμα όμως δεν είναι ο παραλογισμός. Το θέμα είναι η πραγματικότητα και η πραγματικότητα λέει ότι δεκάδες ελεύθεροι επαγγελματίες της Πάτρας δεν είχαν κατορθώσει να πληρώσουν τις επιταγές τους το περασμένο διάστημα εξαιτίας της αναδουλειάς που είχαν και οι περασμένοι μήνες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι τράπεζες να ετοιμάζονται να τους κυνηγήσουν, ενώ γνωρίζουν τα μαγαζιά είναι κλειστά.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τον εμπορικό κόσμο της Πάτρας που συνήθιζε να συναλλάσσεται με τους προμηθευτές του μέσω τραπεζικών επιταγών ή με αυτόν τον τρόπο έβρισκε μία πρόσκαιρη λύση για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Τι λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος, έχει δεχθεί αρκετά παράπονα από τους εμπόρους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες που μαθαίνοντας αυτό το «παραθυράκι», μιλούν ακόμα και για κοροϊδία.

«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που ισχύει και αντιμετωπίζουν αρκετοί έμποροι της Πάτρας. Ελπίζουμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα φροντίσουν τα αρμόδια υπουργεία να το διευθετήσουν, αν και το γνωρίζει η κυβέρνηση και δεν έχει δείξει καμία πρόθεση προς μια τέτοια κατεύθυνση».

Οι έμποροι έτσι με κλειστά τα καταστήματα τους, μη έχοντας έσοδα από πουθενά (ένα μεγάλο ποσοστό δεν δικαιούται μέχρι ώρας τουλάχιστον το επίδομα των 800 ευρώ), μη έχοντας πώς να επιβιώσουν και μη ξέροντας αν θα καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι τα μαγαζιά τους, ταυτόχρονα μένουν έκθετοι στις τράπεζες και σε όσους άλλους υπάρχουν πίσω από τις επιταγές. Μένουν σπίτι όμως...