Αρκετός λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες στα κανάλια της τηλεόρασης, αλλά και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για την δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει οι καλλιτέχνες και οι μουσικοί σε αυτό το διάστημα της πανδημίας. 

Παρόλο που το επάγγελμα τους έχει χτυπηθεί βάναυσα από την πανδημία από τη στιγμή που ακυρώθηκαν όλες οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, αλλά και θεατρικές παραστάσεις, τα μέτρα ελάφρυνσης που πήρε η κυβέρνηση για αρκετούς ΚΑΔ, δεν εντάσσουν τους καλλιτέχνες στο επίδομα των 800 ευρώ. 

Αποτέλεσμα αυτού είναι αρκετοί καλλιτέχνες που δεν έχουν συμβάσεις που να βρίσκονται σε ισχύει ή συμβόλαια, να μην έχουν από πουθενά έσοδα αυτή την περίοδο και να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα για την επιβίωση τους. 

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας  Πέτρος Βάης, οι ηθοποιοί και οι συντελεστές των παραγωγών του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα τέτοιο πρόβλημα.

«Η σύμβαση με την παραγωγή του Άρματος Θέσπιδος έληγε κανονικά στις 10 Απριλίου, δεν έγιναν αρκετές παραστάσεις από αυτές που είχαν προγραμματιστεί εξαιτίας της πανδημίας όμως οι συντελεστές και οι ηθοποιοί, θα πληρωθούν κανονικά με βάση τα όσα προβλέπει το συμβόλαιο» τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr.

To ίδιο θα ισχύσει και για όλες τις υπόλοιπες παραστάσεις και παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν αυτό το διάστημα και οι οποίες αναβλήθηκαν.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας οι παραστάσεις αυτές, όπως και αυτή του Άρματος Θέσπιδος δεν ματαιώνονται, αλλά θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες,  όταν ξεπεραστεί η πανδημία και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.


Όσο για το αν η απόφαση αυτή του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας να πληρώσει κανονικά τους ηθοποιούς και τους καλλιτέχνες των παραγωγών, μην αφήνοντας τους ξεκρέμαστους βάλει αρκετά μέσα το ταμείο του θεατρικού φορέα από τη στιγμή που δεν γίνονται παραστάσεις ο κ. Βάης τονίζει:

«Έπρεπε να βάλουμε στο ζύγι το οικονομικό ή το ανθρώπινο στοιχείο εφόσον ήρθαν έτσι τα πράγματα. Επιλέξαμε το δεύτερο. Ελπίζουμε ότι οι παραστάσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες θα έχουν την ανάλογη επιτυχία και έτσι η ζημία να καλυφθεί».

Σημειώνουμε ότι το Δ.Σ. του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, οι υπάλληλοι, οι συντελεστές και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Σταύρος Τσακίρης, έχουν μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον τηλεδιάσκεψη, ενώ με τον ίδιο τρόπο γίνονται και τα θεωρητικά μαθήματα της Δραματικής Σχολής που παραμένει και αυτή κλειστή.