Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού «χτυπά αλυπητα» τις ΗΠΑ, αφανίζοντας σχεδόν δύο χιλιάδες ζωές κάθε μέρα, ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ έρχεται στο φως από το ABC News, που υποστηρίζει ότι αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είχε σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για τον επικίνδυνο ιό, ήδη από τα... τέλη Νοέμβρη!

«Από τα τέλη Νοέμβρη, αξιωματούχοι υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποιούσαν ότι μια επιδημία σάρωνε την επαρχία Ουχάν της Κίνας, αλλάζοντας τα μοτίβα της καθημερινής ζωής και της λειτουργίας των επιχειρήσεων και συνιστώντας απειλή για τον πληθυσμό» αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές που είχαν ενημερωθεί για τη μυστική έκθεση.

«Ανησυχίες για αυτό που πλέον είναι γνωστό ως η πανδημία του νέου κορωνοϊού είχαν εκφραστεί λεπτομερώς σε μια έκθεση τον Νοέμβρη από την υπηρεσία National Center for Medical Intelligence (NCMI) του στρατού, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν το περιεχόμενου του εγγράφου», επισημαίνει το ABC News, διευκρινίζοντας ότι η έκθεση ήταν το αποτέλεσμα ανάλυσης υποκλαπέντος υλικού από επικοινωνίες, σε συνδυασμό με δορυφορικές εικόνες. Η έκθεση εξέφραζε ανησυχία επειδή «μία ασθένεια εκτός ελέγχου θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ασία, δυνάμεις οι οποίες στηρίζονται στο έργο που επιτελεί η υπηρεσία NCMI». Σύμφωνα με το δίκτυο, τα νέα αυτά στοιχεία δεν παρουσιάζουν και την καλύτερη εικόνα για την αμερικανική κυβέρνηση, αφού δείχνουν ότι θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει τις προσπάθειες καταπολέμησης και περιορισμού της επιδημίας πολύ νωρίτερα, και να είχε προετοιμαστεί για τη ενδεχόμενο της εξάπλωσης στα εδάφη της.


US intelligence agencies warned of virus in November | WNT

«Αναλυτές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κατακλυσμικό συμβάν» αναφέρει μία από της πηγές του ABC News σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης της NCMI, ισχυριζόμενη ότι έλαβαν χώρα αρκετές σχετικές ενημερώσεις στην DIA (τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ) στο Συμβούλιο Αρχηγών Επιτελείων του Πενταγώνου και στον Λευκό Οίκο. Εχθές το βράδυ, ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέδωσε μια δήλωση διαψεύδοντας ότι υπήρξε ποτέ ένα τέτοιο «προϊόν/αξιολόγηση» της NCMI.

Έπειτα από την πρώτη αρχική προειδοποίηση στα τέλη Νοέμβρη, οι πηγές του δικτύου κάνουν λόγο για επαναλαμβανόμενες ενημερώσεις τον Δεκέμβρη σε άτομα-κλειδιά για την χάραξη πολιτικών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο. Αρχές Ιανουαρίου, μια λεπτομερής εξήγηση του προβλήματος συμπεριλήφθηκε στην Καθημερινή Ενημέρωση του Προέδρου (President's Daily Brief ή PDB), επισημαίνουν οι πηγές. «Για να εμφανιστεί κάτι στην PDB, σημαίνει ότι έχει περάσει από εβδομάδες αξιολόγησης και ανάλυσης, σύμφωνα με άτομα που έχουν εργαστεί στις καθημερινές προεδρικές ενημερώσεις τόσο ρεπουμπλικανικών όσο και δημοκρατικών κυβερνήσεων», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Το χρονοδιάγραμμα από την πλευρά [της συλλογής] των πληροφοριών μπορεί να πηγαίνει ακόμα πιο πίσω απ' ό,τι συζητάμε», αναφέρει η πηγή σχολιάζοντας τις προκαταρκτικές αναφορές από την Ουχάν. «Ωστόσο υπήρξαν αναμφίβολα ενημερώσεις από τα τέλη Νοεμβρίου, ως ένα ζήτημα για το οποίο ο στρατός χρειαζόταν να πάρει θέση», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έκθεση της NCMI (ενός τμήματος ζωτικής σημασίας της DIA, που διασφαλίζει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες στο εξωτερικό θα έχουν όσες πληροφορίες χρειάζονται για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές τους) ήταν διαθέσιμη σε αρκετά άτομα εξουσιοδοτημένα να σημάνουν «συναγερμό» στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μετά την συγκεκριμένη έκθεση ακολούθησαν περαιτέρω ενημερώσεις μέσα από απόρρητα κανάλια της Κυβέρνησης, κοντά στην Ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτές οι αναλύσεις ανέφεραν ότι η κινεζική ηγεσία γνώριζε ότι η επιδημία ήταν εκτός ελέγχου, παρόλο που απέκρυπτε αυτές τις κρίσιμες πληροφορίες από ξένες κυβερνήσεις και φορείς δημόσιας υγείας.

Ερωτηθείς για την φερόμενη προειδοποίηση του Νοέμβρη σε εκπομπή του ABC, o υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, είπε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος ότι δεν θυμάται αν υπήρξε μία τέτοια ενημέρωση ή όχι, επισημαίνοντας πάντως ότι οι ΗΠΑ έχουν «πολλούς ανθρώπους που παρακολουθούν στενά την κατάσταση». Επιμένοντας στο ζήτημα, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό «Θα το γνωρίζατε όμως αν είχε ενημερωθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τον Δεκέμβρη, σωστά;». Η απάντηση του Έσπερ ήταν: «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.»

Το Πεντάγωνο δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο την Τρίτη, ωστόσο το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα), μετά τη δημοσίευση του άρθρου του ABC News, το Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε μια δήλωση από τον Διευθυντή της NCMI, Συνταγματάρχη Σέιν Ντέι. «Στο πλαίσιο των καθιερωμένων πρακτικών της η NCMI δεν σχολιάζει δημοσίως συγκεκριμένα ζητήματα πληροφοριών. Ωστόσο, χάριν διαφάνειας εν μέσω της τρέχουσας κρίσης στη δημόσια υγεία, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι αναφορές στα ΜΜΕ για την ύπαρξη/έκδοση ενός προϊόντος/αξιολόγησης από τη NCMI σχετικά με τον κορωνοϊό τον Νοέμβριο του 2019 δεν είναι σωστές. Δεν υπάρχει ένα τέτοιο προϊόν από την NCMI», αναφέρει η δήλωση.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και το γραφείο του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ, όταν επικοινώνησε μαζί τους το ABC News.