Αλλαγές στις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών σε Χανιά και Ρέθυμνο εν μέσω κορωνοϊού καταγράφει διαδικτυακή έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Συγκεκριμένα σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών στους δήμους Χανίων και Ρεθύμνου το χρονικό διάστημα από 16-22 Μαρτίου και πριν την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την κυκλοφορία των πολιτών κατέγραψε διαδικτυακή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 24-31 Μαρτίου 2020, στους δύο δήμους από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon 2020 CIVITAS DESTINATIONS.

Αλλαγή στην καθημερινότητα λόγω κορωνοϊού

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πολυτεχνείου στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 308 πολίτες με ικανοποιητική αντιπροσωπευτικότητα στην αναλογία φύλου και ηλικιών, επαγγελματικής δραστηριότητας, και τη σύνθεση του πληθυσμού κάθε δήμου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, την 3η εβδομάδα του Μαρτίου και σε σύγκριση με τον όγκο των μετακινήσεων τους κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, πριν δηλαδή την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα μας, το 72.7% του πληθυσμού έχει μειώσει τις μετακινήσεις του.

Ειδικότερα το 90.2% ελάττωσε τις καθημερινές μετακινήσεις του κατά τουλάχιστον 50% , ενώ το 72.7% του πληθυσμού έχει μειώσει τις μετακινήσεις του κατά τουλάχιστον 75% .

Οι πολίτες που απέφυγαν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους αυξήθηκαν κατά 10.7%, ενώ οι πολίτες που απέφυγαν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο αλλά ως συνεπιβάτες αυξήθηκαν κατά 39.3%.

Επίπτωση κορωνοϊού στα ΜΜΜ

Αντίστοιχα, σημαντική ήταν η επίπτωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο), το οποίο απέφυγαν 28.9% περισσότεροι πολίτες από αυτούς που δεν το χρησιμοποίησαν κατά το προηγούμενο δίμηνο (Ιανουάριος-Φεβρουάριος).

Λόγω της μειωμένης κίνησης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του απαιτούμενου χρόνου για τη μετάβαση στην εργασία τους των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα τόσο στο δήμο Χανίων όσο και στο δήμο Ρεθύμνου. Το 70% των συμμετεχόντων από τα Χανιά και το 77.4% από το Ρέθυμνο χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά για τη μετάβασή τους στην εργασία κατά την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου. Το ποσοστό αυτό ήταν 59.7% και 70.3% αντίστοιχα για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ο περιορισμός των μετακινήσεων οφείλεται και στην αναστολή λειτουργίας καταστημάτων και χώρων πολιτισμού ή ψυχαγωγίας που ξεκίνησε την 16η Μαρτίου.

«Ο κορωνοϊός διαμόρφωσε ένα νέο τοπίο»

Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας ο διευθυντής του εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Η πανδημία, με τη δυναμική της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, διαμόρφωσε ένα νέο τοπίο στη βιώσιμη κινητικότητα, συνδέοντάς την άμεσα με την ανθρώπινη επιβίωση. Με βάση τα σημερινά δεδομένα απαιτείται πολύ σημαντικός χρόνος, ώστε η κινητικότητα να επανέλθει στη γνώριμή μας μορφή, ίσως ποτέ ξανά την ίδια. Τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά, ειδικά στα θέματα μαζικών μεταφορών και συνεπιβατισμού. Για το σχεδιασμό του μέλλοντος μας για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια του πληθυσμού σε μελλοντικούς μαζικούς και πλανητικούς κινδύνους που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία. Οφείλουμε όλοι μας να ετοιμαστούμε για την επόμενη - εξαιρετικά δύσκολη - μέρα».