Ο Πατρινός Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος είναι ένας από τους ναυτικούς των 30 τουριστικών σκαφών που είχαν ξεκινήσει από τη Γαλλία για να τα φέρουν στην Ελλάδα, συναντώντας εμπόδια στην πορεία τους.

Πίστευε ότι επιστρέφοντας στην πατρίδα θα τέλειωνε η περιπέτειά του. Αλλά, όχι… Όταν «έδεσε» στο Λαύριο με προτροπή των αρχών και συνελήφθη και του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Φαίνεται πως η περιπέτεια του μακρινού ταξιδιού του έχει συνέχεια και στη στεριά. Το σκάφος που επέβαινε ο Πατρινός -και άλλα πέντε σκάφη- πήραν εντολή το προηγούμενο Σάββατο ενώ βρίσκονταν έξω από την μαρίνα του Αλίμου να κατευθυνθούν στη μαρίνα Λαυρίου. Φτάνοντας εκεί κλήθηκε ένα-ένα άτομο από τα πληρώματα των έξι σκαφών να υπογράψουν τις εκθέσεις σύλληψής τους.

Επιτόπου βρέθηκαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ με ειδικές στολές προφύλαξης και έκαναν ελέγχους για κορονοϊό στα πληρώματα. Τα αποτελέσματα βγήκαν τη Δευτέρα και όπως λέει ο Κ. Σπυρόπουλος ήταν όλοι αρνητικοί.

Ο ίδιος θεωρεί τυχερό τον εαυτό του μέσα στην ατυχία του, καθώς του επιτράπηκε να έλθει στην Πάτρα και να μπει σε οικειοθελή καραντίνα στο σπίτι του (επιτηρούμενος από την Ελληνική Αστυνομία). Οι υπόλοιποι έχουν μπει σε καραντίνα στα σκάφη για 14 ημέρες.

Διερωτάται γιατί κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βάρος τους, αφού ακολούθησαν κατά γράμμα τις οδηγίες των αρχών και συγκεκριμένα του Λιμενικού Σώματος. «Μας διώκουν και μας τρομοκρατούν ότι μπήκαμε παράνομα στη χώρα μας…

Πού να ζητήσω άσυλο; Ημασταν για περισσότερες από 20 ημέρες στη θάλασσα, ταλαιπωρημένοι, με λίγες προμήθειες και με άσχημο καιρό. Τα υπολόγισαν αυτά εκείνοι που αποφασίζουν από την αναπαυτική καρέκλα τους…».

Αισθάνεται αδικία και ξεσπάει. «Κάναμε μεταφορά σκαφών με εννέα μποφόρ. Δεν κάναμε τουρισμό. Φέρνουμε σκάφη που είναι αγορασμένα με ΕΣΠΑ και αναβαθμίζουν τον ελληνικό τουρισμό. Ας μας έλεγαν να πάμε στη Σπιναλόγκα… Αγανακτώ. Δεν νιώθω παράνομος. Οργισμένος νιώθω για τη συμπεριφορά της πολιτείας…» μας λέει.

Θεωρεί αυτονόητη τη λήψη μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό από την στιγμή που θα πάταγε το πόδι του σε ελληνικό έδαφος. «Δεν έχω θέμα με την καραντίνα. Ούτε θέλω να προκαλέσω πρόβλημα. Εχω οικογένεια, έχω μητέρα.

Θα έμπαινα έτσι και αλλιώς μόνος μου…». Του λένε κάποιοι ότι θα κλείσει το θέμα με τον χρόνο, αλλά ο Κ. Σπυρόπουλος δεν μπορεί να το αφήσει στην τύχη. Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να κινηθεί νομικά. Αισθάνεται προσβεβλημένος από την τροπή που πήρε το θέμα και υποστηρίζει ότι θίγεται τόσο η προσωπικότητά του όσο και επαγγελματικά.

Πηγή: "Πελοπόννησος".