Μέχρι στιγμής κανένα μέτρο ελάφρυνσης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα από την κυβέρνηση που να αφορά τον τουρισμό και τις ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν κλείσει εδώ και δύο εβδομάδες πλέον.

Οι ξενοδόχοι βρίσκονται στην αναμονή και περιμένουν τα μέτρα που έχει πει ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης ότι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για να ενισχύσει με ουσιαστικό τρόπο τον τουρισμό.

Η αναμονή βέβαια αυτή είναι κάπως ανησυχητική σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρη Διαμαντόπουλο. «Μέχρι στιγμής το μοναδικό μέτρο που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τον ξενοδοχειακό κλάδο είναι να κλείσουμε τα ξενοδοχεία μας. Τίποτα άλλο.

Τα vouchers δεν αφορούν τόσο τα ξενοδοχεία και τους επαγγελματίες, αλλά έχουν να κάνουν με τους πελάτες και κυρίως την ξένη αγορά, αφού λίγοι είναι οι Έλληνες που προγραμματίζουν τις διακοπές τους το καλοκαίρι και κάνουν κρατήσεις από τα μέσα του χειμώνα».

Ο ξενοδοχειακός κλάδος πάντως έχει ήδη χτυπηθεί αλύπητα από την πανδημία και αν δεν υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα που να βοηθήσουν τους επαγγελματίες για να κάνουν το νέο ξεκίνημα που θα χρειαστούν, τότε πολλά από αυτά θα παραμείνουν κλειστά.

«Οι ακυρώσεις που έγιναν τόσο το διάστημα του καρναβαλιού, όσο και στην πανδημία που ακολούθησε ήταν εκατοντάδες. Μόνο ακυρώσεις, καμία κράτηση» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος. «Είναι επόμενο έτσι εφόσον δεν υπάρξει η ανάλογη στήριξη από την πολιτεία πολλά από αυτά να σταματήσουν τη λειτουργία τους».

Το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο

Κάτι τέτοιο φυσικά θα σημαίνει απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, σε μία περιοχή που ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, είχε επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στον τουρισμό.

Το μεγάλο όμως ερωτηματικό για τους ξενοδόχους δεν αφορά μόνο τα μέτρα στήριξης. Έχει να κάνει με το πόσο θα κρατήσει αυτή η πανδημία και μέχρι πότε τα ξενοδοχεία τους θα είναι κλειστά.

«Είναι κάτι που μόνο οι επιστήμονες θα μπορούσαν να μας απαντήσουν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Όμως είναι ένα θέμα που προβληματίζει τους ξενοδόχους με τις εποχιακές ξενοδοχειακές μονάδες, αφού βρίσκονται στον αέρα.

Το καλύτερο σενάριο λέει ότι τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν τον Ιούλιο. Το χειρότερο λέει ότι οι μεγάλες ξενοδοχειακές εποχιακές μονάδες δεν θα ανοίξουν καθόλου φέτος». Το τελευταίο είναι κάτι που όλοι απεύχονται. 


Ο ρόλος της ψυχολογίας μετά την πανδημία

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι μετά τον κορωνοϊό τα πράγματα θα έχουν αλλάξει άρδην για τον τουρισμό και τα ταξίδια.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουμε κατορθώσει τον περιορισμό της επιδημίας λέει πολλά, όμως από μόνο του δεν αρκεί.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό που έρχεται το καλοκαίρι είναι ξένοι τουρίστες. Αυτό σημαίνει ότι στον τουρισμό είμαστε εξαρτημένοι και από την κατάσταση που υπάρχει με την πανδημία στις άλλες χώρες. Σημαντικό ρόλο φυσικά θα παίξει και η ψυχολογία και αυτό δεν αφορά μόνο τους επισκέπτες, αλλά και τους ξενοδόχους.

Για αυτό και θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι πιστεύοντας ότι όλο αυτό θα περάσει σύντομα και ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό του κλάδου μας με τα γενναία μέτρα που περιμένουμε να εξαγγείλει».