Το πρώτο κρούσμα εμφάνισης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, ήταν την 26 Φεβρουαρίου 2020, στη Θεσσαλονίκη. Αρκετό καιρό πριν, και ενώ στην Κίνα η επιδημία είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το ελληνικό υπουργείο υγείας, είχε θέσει σε επιφυλακή το Ε.Σ.Υ. και τους υπηρετούντες σε αυτό, αναμένοντας πιθανά κρούσματα Covid-19.

Η ταυτοποίηση του πρώτου θετικού στον ιό κρούσματος, σήμανε συναγερμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με λήψη επακριβών, σαφών και αυστηρών μέτρων, που αφορούσαν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, αλλά και τους υπηρετούντες στο ΕΣΥ: διακοπή τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, απαγόρευση επισκεπτηρίου, αυστηρός έλεγχος εισόδου στις μονάδες υγείας, διαλογή ύποπτων κρουσμάτων (triage), παύση κανονικών αδειών, επιφυλακή ιατρών και νοσηλευτών. 

Σε τούτη την κρίση που διέρχεται η δημόσια υγεία, σύσσωμη η υγειονομική κοινότητα, νοσηλευτές, γιατροί,  παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, προσωπικό ασφάλειας και καθαριότητας, επιδεικνύουν και αποδεικνύουν μια μοναδική σύμπνοια στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας. 

Μεγάλο μέρος της ευθύνης διαχείρισης της κρίσης που διέρχεται το σύστημα, αναλογεί και στους Νοσηλευτές, των οποίων ο ρόλος είναι επιτελικός με σκοπό την εφαρμογή αποτελεσματικών σχεδίων δράσης σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και τις Διοικήσεις των νοσοκομείων. Έχουν αναλάβει πολλούς και διακριτούς ρόλους σε αυτήν την κρίση που πλήττει καθημερινά και το νοσοκομειακό γίγνεσθαι: από την καθημερινή εκπαίδευση σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών υγείας, μέχρι τη συνεχή επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του SARS-CoV-2. 

Ο αυστριακός γκουρού του management, Peter Drucker, έχει πει πως «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε μια περίοδο αναταραχής δεν είναι η αναταραχή. Είναι να ενεργείς με βάση τη λογική του χθες». Οι λογικές και οι πρακτικές του παρελθόντος αδυνατούν να ανακόψουν την εξάπλωση της Covid-19 και εκ των πραγμάτων ανακύπτει η ανάγκη για νέες, πρωτόγνωρες και καινοφανείς πρακτικές.   Η αντιμετώπιση της Covid-19 αξιώνει και απαιτεί σκέψεις και ενέργειες που προέρχονται από το μέλλον, που δεν υπακούουν σε λογικές που έχουν αποδειχτεί ατελέσφορες και που είναι ένα βήμα μπροστά από την εξάπλωσή του. Αυτές ενέργειες και πρακτικές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σημερινής πραγματικότητας, υπαγορεύονται από το υπουργείο υγείας και τον ΕΟΔΥ και υλοποιούνται από τους Γιατρούς και Νοσηλευτές. 

Οι Νοσηλευτές είναι ίσως, η μόνη κατηγορία υγειονομικών εργαζόμενων που ακολουθούν επακριβώς τις οδηγίες του αρμόδιου φορέα (ΕΟΔΥ), συμμορφώνονται με αυτές, ενημερώνονται συνεχώς για νέα δεδομένα,  δεν τελούν υπό το κράτος πανικού και σύγχυσης και δεν φοβούνται τον SARS-CoV-2. Ακολουθώντας τη δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας κου Τσιόδρα «Υπευθυνότητα είναι να συμπεριφέρεσαι σα να έχεις ήδη τον ιό και φοβάσαι μήπως τον μεταδώσεις» αποδεικνύουν με τη συμπεριφορά, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία τους, πως   «σέβονται» όχι μόνο τον ιό, αλλά τον πάσχοντα συνάνθρωπο, τους συναδέλφους και συνεργάτες τους, την οικογένειά τους και το κοινωνικό σύνολο το οποίο υπηρετούν.

Επιμένω και υπενθυμίζω σε όλους τους Νοσηλευτές την πιστή και αυστηρή τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ, την ορθή και καθολική εφαρμογή των Μέτρων Ατομικής Προστασίας μόνο κατά την επαφή με ύποπτο κρούσμα, την απόλυτη γνώση της συμπεριφοράς του SARS-CoV-2, τη μη άσκοπη χρήση ΜΑΠ όπου δεν απαιτείται, την επίδειξη σοβαρότητας, υπευθυνότητας, ευσυνειδησίας και συνέπειας λόγων και πράξεων. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους Νοσηλευτές που δίνουν το δικό τους αδιάλειπτο καθημερινό αγώνα ώστε το σύστημα υγείας να σταθεί όρθιο, να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που παρουσιάζονται και να μην καταρρεύσει από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Ιδιαιτέρως και με ταπεινότητα, ευχαριστώ ολόψυχα, το Νοσηλευτικό προσωπικό  του Νοσοκομείου Παίδων «Καραμανδάνειο», οι οποίοι με αυτοθυσία, αυταπάρνηση, αυτοπροσφορά και χωρίς ιδιοτέλεια και υστεροβουλία, καταθέτουν καθημερινά και σε 24ωρη βάση το υστέρημα της ψυχής τους, προσφέροντας απλόχερα τις υπηρεσίες τους στο άρρωστο παιδί. Η υπεύθυνη και συνεπής συμπεριφορά σύσσωμου του προσωπικού, κρατάει αλώβητο και άτρωτο το νοσοκομείο από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και συμβάλλει τα μάλλα στη διατήρηση ενός «υγιούς» και «άνοσου» συστήματος υγείας. 

Η ηθική ανταμοιβή της προσφοράς των Νοσηλευτών είναι το χειροκρότημα των πολιτών, η αναγνώριση της προσφοράς τους, η καταξίωση στη συνείδηση της κοινωνίας και η εκτίμηση προς το πρόσωπό τους.   

Γιώργος Κ. Γραμματίκας

Νοσηλευτής – Φυσικοθεραπευτής

Προϊστάμενος Τ.Ε.Π «Καραμανδανείου»

Msc Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας Ε.Σ.Δ.Υ

Μέλος Τομέα Υγείας Νέας Δημοκρατίας