Παρά τον μεγάλο πόνο τους, λόγω της απώλειας του πολυαγαπημένου τους ανθρώπου, η οικογένεια και ιδιαίτερα η σύζυγος του 56χρονου Γ. Χ. από την περιοχή του Πύργου που κατέληξε στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια αξιέπαινη και γενναία πράξη και συγκεκριμένα στη δωρεά των οργάνων του.

Ο Γιώργος Χριστόπουλος μέλος του σωματείου παραπληγικών Ηλείας, ήταν ένας αγωνιστής της ζωής και ΑΝΘΡΩΠΟΣ με γράμματα κεφαλαία.

Πάντα ήθελε το καλό των συνανθρώπων του και αυτό σεβάστηκε και η οικογένειά του, που προχώρησε χωρίς δεύτερη σκέψη σε αυτή τη γενναία πράξη, να δωρίσει τα όργανά του και να δώσει ελπίδα και ζωή σε τέσσερις ανθρώπους που έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Eπικοινώνησε με τη σύζυγο του, την κα Αθανασία Αναγνωστοπούλου, που παρά τον μεγάλο πόνο της, για την απώλεια αυτή, μας δήλωσε πως από τη στιγμή που τα πράγματα ήταν μη αναστρέψιμα, η επιλογή να δωρίσει τα όργανα του συζύγου της ήταν μια πράξη αγάπης προς τους συνανθρώπους μας που παλεύουν για τη ζωή τους.

«Ο σύζυγός μου ήταν πάντα ένας μεγάλος αγωνιστής και ένας γενναίος άνθρωπος, που ήθελε το καλό όλων. Και επειδή ξέρουμε από δύσκολες καταστάσεις, μέσα από τον αγώνα της ζωής, η απόφασή μας να δωρίσουμε τα όργανά του δεν ήταν δύσκολη για μας. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε ανθρώπους που χρειάζονται αυτά τα όργανα, για να αποκτήσουν το δικαίωμα στην ελπίδα και να γίνουν καλά»

Το βράδυ της Παρασκευής παράλληλα με το μέτωπο του κορωνοϊού και της εφημερίας στο Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, εξελισσόταν μία άλλη μάχη ζωής στα χειρουργεία του νοσοκομείου.

Ιατρονοσηλευτική ομάδα προχωρούσε στη λήψη οργάνων σε απόλυτο συντονισμό με μεταμοσχευτικές ομάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όλα ξεκίνησαν όταν επιβεβαιώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος του 56χρονου από τον Πύργο, ο οποίος κατέληξε από αγγειακό εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Αμέσως η οικογένειά του εξέφρασε την επιθυμία της μεταμόσχευσης των οργάνων του και έτσι άρχισε ένας μεγάλος αγώνας να γίνουν όλα μέσα στον προβλεπόμενο για τέτοιες περιπτώσεις χρόνο.

Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο στην εποχή που διανύουμε διότι προβλέπονται διαδικασίες ελέγχου για κορωνοϊό σε δότες και υποψήφιους λήπτες.

Επικεφαλής της προσπάθειας τέθηκε η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος και της νοσηλευτικής ομάδας…

Το έργο τους ιδιαίτερα δύσκολο καθώς έπρεπε να διατηρήσουν τα όργανα του υποψήφιου δότη σε αρίστη κατάσταση.

Τα όργανα που ήταν κατάλληλα προς μεταμόσχευση ήταν η καρδιά την οποία παρέλαβε ομάδα από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Μάλιστα η μεταμόσχευση έγινε με απόλυτη επιτυχία και η ιατρονοσηλευτική ομάδα του Γενικού Πατρών δέχτηκε συγχαρητήρια από το Ωνάσειο για την άριστη διατήρηση του μοσχεύματος.

Οι νεφροί μεταφέρθηκαν ο ένας στο Λαϊκό νοσοκομείο της Αθήνας και ο άλλος στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Επίσης αφαιρέθηκαν οι κερατοειδείς.

Καθοριστική στο όλο εγχείρημα ήταν η συμβολή του ΕΚΑΒ που επιφορτίστηκε με τη μεταφορά των μοσχευμάτων.

Πηγή: patrisnews.com