Πάνω από 150 άτομα μετανάστες και πρόσφυγες διαμένουν σε διάφορες περιοχές της Πάτρας, έχοντας εκμισθώσει διαμερίσματα, με την ελπίδα ότι θα έρθει η στιγμή που θα βγάλουν τα χαρτιά που χρειάζονται για να μπορέσουν να γίνουν νόμιμοι πολίτες αυτής της χώρας.

Κάποιοι από αυτούς έπαιρναν το επίδομα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έχοντας έτσι ένα μικρό εισόδημα για να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, όμως αυτό αναστάλθηκε μετά την κατάσταση που έφερε η πανδημία και ο κορωνοϊός.

«150 είναι τα άτομα που γνωρίζουμε εμείς στην Κίνηση. Στην Πάτρα να ξέρετε είναι αρκετά περισσότερα» τονίζει το μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών.

«Είναι άνθρωποι που πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα για την επιβίωσή τους το οποίο όσο περνούν οι μέρες γίνεται ακόμα και πιο έντονο».

Για τον λόγο αυτό η Κίνηση προχώρησε σε διανομή τροφίμων και ειδών υγιεινής σε σπίτια προσφύγων και μεταναστών που μένουν στην Πάτρα, αλλά σε σπίτια συμπολιτών μας που είναι μακροχρόνια άνεργοι και άποροι.

Η διανομή αυτή έγινε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κίνησης, σε 22 σπίτια, σε 96 άτομα, ενώ μοιράστηκαν 50 σακούλες συνολικά. Σήμερα Δευτέρα θα μοιραστούν σε ακόμα πέντε σπίτια και 16 άτομα συνολικά που πρόκειται να πάρουν τρόφιμα.

«Όλα αυτά τα είδη είναι προσφορές συμπολιτών μας αλληλέγγυων, είδη πού αγοράσθηκαν με την συνδρομή φίλων της Κίνησης, αλλά και είδη που φέρανε τα παιδιά από την Λέσχη Αναιρέσεων που συνεχίζουν την εβδομαδιαία δράση συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως και ο Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Επί τα Πρόσω» τονίζει ο Νίκος Παπαγεωργίου.

Η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν μεγάλη και σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σε όλο το διάστημα της πανδημίας. Η αλληλεγγύη άλλωστε όπως σημειώνουν τα μέλη της Κίνησης δεν μπαίνει σε καραντίνα. Είναι η μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα των καιρών.

*Την Παρασκευή στις 6.30-8.00μμ ανοίγει πάλι το στέκι της Κίνησης για τον σκοπό αυτό. Θα  υπάρξει ανακοίνωση στη σελίδα στο facebook.