Η κυβερνητική απόφαση για τον δραστικό περιορισμό (που αγγίζει τα όρια της καθολικής απαγόρευσης) της κυκλοφορίας στο Νότιο Πάρκο και στην Πλαζ ήταν αναμφίβολα ένα αναγκαίο βήμα.

Επιβλήθηκε υπό τον κίνδυνο της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την αμετροεπή στάση μικρής μερίδας συμπολιτών μας.

Δυστυχώς, μια ισχνή μειοψηφία δεν συμμορφώθηκε με τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις περί μείωσης των μετακινήσεων μας στις απολύτως απαραίτητες, επιδεικνύοντας μια συμπεριφορά που απέχει πολύ από την ενδεδειγμένη ατομική ευθύνη έναντι εαυτών και του κοινωνικού συνόλου.

Ας συνειδητοποιηθεί, επιτέλους, ακόμη και από εκείνες και εκείνους που δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα μιας πρωτόγνωρης περίστασης που βιώνουμε, το προφανές. Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, ο οποίος ενισχύεται από ανεύθυνες συμπεριφορές. Είναι ο καλύτερος σύμμαχος του.

Οι δύσκολες περιστάσεις συνεπάγονται και δύσκολες, δυσάρεστες, αποφάσεις, συνοδευόμενες από το αίσθημα της ευθύνης.   

Παρά το γεγονός ότι χάρη στα σκληρά (πλην όμως απαραίτητα) μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως από την κυβέρνηση είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλες χώρες, όπως τη γειτονική μας Ιταλία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας. Όλα όσα έρχονται απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό για την αναχαίτιση του κοινού εχθρού, συλλογική και ατομική πειθαρχία. Και πάνω από όλα, προϋποθέτουν εθνική ενότητα και κοινωνική αλληλεγγύη. Γιατί όλες και όλοι είμαστε ίσες και ίσοι απέναντι στην απειλή, εξίσου ευάλωτες και ευάλωτες έναντι αυτής.

Μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  απέδωσε εύστοχα τον δραματικό τόνο του κρίσιμου σημείου που βρισκόμαστε παραφράζοντας μια ιστορική φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους αλλά στο τέλος της αρχής».

Επομένως, μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι που επιλέγουν να είναι πολιορκημένοι γιατί είναι ελεύθεροι. Όσο περισσότερη πειθαρχία και μεγαλύτερη προσήλωση επιδείξουμε στην επίτευξη του κοινού στόχου, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να βγούμε σύντομα νικητές από τον πόλεμο αυτόν, η έκβαση του οποίου είναι, κυριολεκτικά, ζήτημα ζωής και θανάτου.  

Υ.Γ. Μήπως η απόφαση αυτή έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, όπως συνέβη και για την παραλιακή της Θεσσαλονίκης; Αντ’ αυτής όμως ο δήμαρχος προχώρησε σε διάγγελμα κατά της κυβέρνησης με τα γνωστά…αιτήματα, αλλά και σε κάλεσμα για δράσεις υπέρ της δημόσιας υγείας…