Για το διήμερο 9-10 Μαΐου μεταφέρονται οι εκδηλώσεις για τα Πρώτα Τουφέκια της Επανάστασης, που “άναψαν” στις 14 Μαρτίου 1821 στη θέση Πόρτες στο Αγρίδι της ορεινής Ακράτας (Νωνάκριδας).

Η απόφαση ελήφθη από τους διοργανωτές λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού και παράλληλα θα τιμηθεί και άλλη μία σημαντική επέτειος, αυτή της μεγάλης μάχης στο Καστράκι του χωριού Σόλος, επίσης στη Νωνάκριδα (2-3 Μαΐου 1826).

Η Μάχη στο Καστράκι είναι το “άγνωστο” Ζάλογγο της ορεινής Αχαΐας. Πετμεζάς και Σολιώτης προσπαθούν να σώσουν 3.000 γυναικόπαιδα που καταδιώκει ο Ιμπραήμ. Παρά τον επικό αγώνα τους, 250 αιχμαλωτίζονται και 600 γυναίκες και παιδιά πέφτουν στις χαράδρες στη θέση Διπόταμα για να μην αιχμαλωτιστούν. Στον Άγιο Γεώργιο του Σόλου, σώζεται η εικόνα της Παναγίας με τις σπαθιές του οργισμένου Ιμπραήμ στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

Οι εκδηλώσεις, που θα φέρουν τη “σφραγίδα” του Πολιτιστικού Συλλόγου “Αναγέννησις” Ακράτας και πλήθους φορέων και εθελοντών της περιοχής, θα περιλαμβάνουν ιστορικό περίπατο στην Περιστέρα με τιμητικές αναφορές στους ανώνυμους αγωνιστές του 1821 από τον καθηγητή Ιστορίας Αθανάσιο Φωτόπουλο και θεατρικό δρώμενο με ανάδειξη πτυχών της τοπικής ιστορίας σε επεισόδια, καθώς και παρέλαση μαθητικών και άλλων τμημάτων.