Το κοινοβούλιο της Τυνησίας παρέδωσε το Σάββατο κάποιες εξουσίες στην κυβέρνηση της βορειοαφρικανικής χώρας για δύο μήνες για να μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση του κοροναϊού και την αναμενόμενη οικονομική επιβάρυνση.

Η απόφαση, υποστηριζόμενη από όλα τα πολιτικά κόμματα, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ελιές Φαχφάχ, να εκδώσει διατάγματα, να καταθέσει συμφωνίες αγοράς και να αναζητήσει χρηματοδότηση χωρίς να συμβουλευθεί το κοινοβούλιο.

Κοροναϊός και έκτακτες εξουσίες
Η Τυνησία έχει 495 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένων 18 θανάτων, και έχει επιβάλει εθνική καραντίνα έως τις 19 Απριλίου για να επιβραδύνει την εξάπλωσή.

Ο Φαχφάχ, του οποίου το αξίωμα του Πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου μετά από μήνες διενέξεων μεταξύ αντιπάλων για τη σύσταση της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η κίνηση ήταν ένα «απαραίτητο όπλο» που επέτρεψε γρήγορες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ένα οικονομικό πακέτο που περιλαμβάνει βοήθεια για τους φτωχούς, καθώς και τις φορολογικές και δανειακές αποπληρωμές. Ο Φαχφάχ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει έκτακτους φόρους στις εταιρείες για να καλύψει το πακέτο στήριξης, εάν η κυβέρνηση δε μπορεί να βρει τα χρήματα αλλού.

Η Τυνησία, η οποία δέχθηκε τη δημοκρατία μετά από μια εξέγερση του 2011 για την ανατροπή του πατριάρχη αυτοκράτορα Zine el-Abidine Ben Ali, αγωνίστηκε να αναπτύξει την οικονομία της κατά την τελευταία δεκαετία.

Ένα πρόγραμμα δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λήγει αυτόν το μήνα και ο υπουργός Οικονομικών Νιζάρ Γιάιτ δήλωσε στο Reuters τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για μια νέα συμφωνία.

Πηγή: arabnews.com