Η κρίση της πανδημίας έχει ξεκινήσει ήδη να δείχνει τα δόντια της στην πρωτογενή παραγωγή, με τους αγρότες της Δυτικής Αχαϊας και της Αιγιαλείας να μην μπορούν να διαθέσουν τα προϊντα τους, αφού η ζήτηση έχει μειωθεί αισθητά. 

Ο κόσμος από τη στιγμή που έχει μπει σε καραντίνα, με ένα μεγάλο μέρους αυτού να έχει χάσει την εργασία του ή να βρίσκεται σε αναστολή και σε αναγκαστική άδεια, μη έχοντας έσοδα από πουθενά, περιμένει να μπορέσει να πάρει μία ανάσα μέσα από τα επιδόματα που έχει αναγγείλει ότι θα δώσει η κυβέρνηση. 

Κατά συνέπεια, όσο περνούν οι μέρες και η πανδημία συνεχίζεται με την αγορά να υπολειτουργεί, τόσο μειώνει και την κατανάλωση. Οι αγρότες παράγουν, όμως, όσο πέφτει η ζήτηση και τα προϊόντα τους μένουν αδιάθετα, τόσο θα πέφτουν και η τιμή τους. 

Οι ίδιοι δείχνουν να περιμένουν τις συνέπειες της επικείμενης οικονομικής καταστροφής που σίγουρα όπως όλα δείχνουν θα παρασύρει και την πρωτογενή παραγωγή. Σε μια εποχή που έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι από τους αγρότες αντιμετώπιζαν πρόβλημα για την επιβίωση τους, ήρθε και ο κορωνοϊός. 

Ήδη ένα μεγάλο μέρος των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας δηλώνει αδυναμία στο να βρει τα χρήματα που χρειάζονται για το κόστος καλλιέργειας των χωραφιών του (πατάτες και καρπούζια κυρίως) και έτσι μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε και πάλι την εικόνα που υπήρχε στην περιφέρεια του νομού στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με πολλά από τα κτήματα να είναι ακαλλιέργητα. 

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και στην Αιγιάλεια εκεί που το κατεξοχήν τοπικό αγροτικό προϊόν η μαύρη σταφίδα που εξάγεται κυρίως στην Βρετανία, αλλα και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που πλήττονται και μετρούν τους νέκρους τους, δύσκολα θα έχει τη ζήτηση των περασμένων ετών. 

Στο κρασί η πτώση τις τιμής του έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται από τώρα, ενώ είχε προηγηθεί και η χαμηλή τιμή στο ελαιόλαδο, παρά την σχετικά καλή χρονιά που είχε φέτος για τη συγκομιδή της ελιάς. 

Σύμφωνα με τους αγρότες που παρακολουθούν με ανησυχία αυτή την κατάσταση που έχει ξεκινήσε να διαμορφώνεται η πτώση της ζήτησης στα προϊόντα τους έχει ξεπεράσει το 70% και αυτό φαίνεται εύκολα από την κίνηση που υπάρχει στις κατά τόπους υπαίθριες λαϊκές αγορές.